Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Health safety aspects of foodstuffs intented for phenylketonurics

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F15%3A43872992" target="_blank" >RIV/70883521:28110/15:43872992 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.potravinarstvo.com/journal1/index.php/potravinarstvo/article/view/455" target="_blank" >http://www.potravinarstvo.com/journal1/index.php/potravinarstvo/article/view/455</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.5219/455" target="_blank" >10.5219/455</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Health safety aspects of foodstuffs intented for phenylketonurics

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Phenylketonuria is a rare metabolic disorder that occurs due to the lack of liver enzyme phenylalanine hydroxylase. Untreated it leads to mental retardation, delayed development of speech, microcephaly, epilepsy, behavioral problems etc. Its treatment consists of strict diet, very low in phenylalanine content. The aim of this study was to determine the health safety and suitability of 17 selected foods labeled as low in protein" respectively foods low in phenylalanine". Analyses were focused on their phenylalanine content and aminoacid representation. The other aim was to compare phenylalanine measured with the content declared by the producers on their label. By product origin, the largest amount of foodstuffs originated from Poland (59%), followed byGermany (23%) and equal representation (6%) had Slovakia, Hungary and Sweden. Automatic analyzer AAA 400, using ion exchange chromatography, analyzed the samples. The lowest determined phenylalanine content was 1 mg.100g-1 (in rubber can

  • Název v anglickém jazyce

    Health safety aspects of foodstuffs intented for phenylketonurics

  • Popis výsledku anglicky

    Phenylketonuria is a rare metabolic disorder that occurs due to the lack of liver enzyme phenylalanine hydroxylase. Untreated it leads to mental retardation, delayed development of speech, microcephaly, epilepsy, behavioral problems etc. Its treatment consists of strict diet, very low in phenylalanine content. The aim of this study was to determine the health safety and suitability of 17 selected foods labeled as low in protein" respectively foods low in phenylalanine". Analyses were focused on their phenylalanine content and aminoacid representation. The other aim was to compare phenylalanine measured with the content declared by the producers on their label. By product origin, the largest amount of foodstuffs originated from Poland (59%), followed byGermany (23%) and equal representation (6%) had Slovakia, Hungary and Sweden. Automatic analyzer AAA 400, using ion exchange chromatography, analyzed the samples. The lowest determined phenylalanine content was 1 mg.100g-1 (in rubber can

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Potravinárstvo

  • ISSN

    1338-0230

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    9

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    132-137

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus