Biogenic amines and their producers in Akawi white cheese
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F16%3A43874587" target="_blank" >RIV/70883521:28110/16:43874587 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/16:43902660 RIV/26722861:_____/16:N0000011
Výsledek na webu
<a href="http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1471-0307.12294/abstract;jsessionid=41D70D8DEBD64FD6DC69E40B3E5F7B73.f03t01" target="_blank" >http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1471-0307.12294/abstract;jsessionid=41D70D8DEBD64FD6DC69E40B3E5F7B73.f03t01</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1111/1471-0307.12294" target="_blank" >10.1111/1471-0307.12294</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Biogenic amines and their producers in Akawi white cheese
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this work was to study the biogenic amine content of brine-ripened cheeses after one year of storage and then to investigate possible contaminating micro-organisms with decarboxylase activity. The biogenic amine production of isolates was tested in vitro. The most frequent biogenic amines were putrescine, histamine and tyramine. The biogenic amine content detected in one cheese sample was above 120 mg/kg; this can be considered toxicologically relevant. Decarboxylase activity was found for 33 contaminating micro-organisms. Isolates belonging to Bacillus licheniformis, Debaryomyces hansenii, Staphylococcus equorum and Serratia marcescens produced significant amounts of putrescine and cadaverine.
Název v anglickém jazyce
Biogenic amines and their producers in Akawi white cheese
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to study the biogenic amine content of brine-ripened cheeses after one year of storage and then to investigate possible contaminating micro-organisms with decarboxylase activity. The biogenic amine production of isolates was tested in vitro. The most frequent biogenic amines were putrescine, histamine and tyramine. The biogenic amine content detected in one cheese sample was above 120 mg/kg; this can be considered toxicologically relevant. Decarboxylase activity was found for 33 contaminating micro-organisms. Isolates belonging to Bacillus licheniformis, Debaryomyces hansenii, Staphylococcus equorum and Serratia marcescens produced significant amounts of putrescine and cadaverine.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210300" target="_blank" >QJ1210300: Systémy jištění kvality a bezpečnosti mlékárenských výrobků vhodnými metodami aplikovatelnými v praxi</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
INTERNATIONAL JOURNAL OF DAIRY TECHNOLOGY
ISSN
1364-727X
e-ISSN
—
Svazek periodika
69
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
386-392
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-84977562250