Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Význam Ω-3 A Ω-6 mastných kyselin ve výživě člověka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F16%3A43874728" target="_blank" >RIV/70883521:28110/16:43874728 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Význam Ω-3 A Ω-6 mastných kyselin ve výživě člověka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V práci jsou shrnuty dostupné informace o ω-3 a ω-6 mastných kyselinách. Vyskytují se převážně v mořských rybách, tucích a olejích. V naší stravě by měly být obsaženy v dostatečné míře a v poměru ω-3 a ω-6 1 : 3. Pokud tomu tak není, je možné zakoupit doplňky stravy s těmito kyselinami. Jsou důležité převážně pro správnou srdečně-cévní činnost, udržení fyziologické hladiny cholesterolu, v období těhotenství a u novorozenců a kojenců pro správný vývoj a činnost mozku. Mezi esenciální mastné kyseliny se řadí kyseliny linolová a arachidonová (ω-6) a α-linolenová (ω-3).

  • Název v anglickém jazyce

    The Importance of Ω-3 A Ω-6 Fatty Acids in Human Nutrition

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this theoretical manuscript was to summarize available information about ω-3 and ω-6 fatty acids. They are mostly occurred in see fishes, fats, and oils. They should be contained in our food in sufficient doses and in the right ratio ω-3 and ω-6 1 : 3. If not, it is possible to buy the food supplements containing these fatty acids. They are mostly important for the good vascular activity, the maintaining the level of cholesterol during pregnancy and at the neonates and the infants for the right evolution and the brain activity. The essential fatty acids are linoleic and arachidonic acids (ω-6 group) and α-linolenic acid (ω-3 group).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků z IX. mezinárodní vědecké konference "Nové trendy v gastronomii, hotelnictví a cestovním ruchu", Brno

  • ISBN

    978-80-87300-89-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    143-150

  • Název nakladatele

    Vysoká škola obchodní a hotelová s. r. o.

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    21. 4. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku