Význam Ω-3 A Ω-6 mastných kyselin ve výživě člověka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F16%3A43874728" target="_blank" >RIV/70883521:28110/16:43874728 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Význam Ω-3 A Ω-6 mastných kyselin ve výživě člověka
Popis výsledku v původním jazyce
V práci jsou shrnuty dostupné informace o ω-3 a ω-6 mastných kyselinách. Vyskytují se převážně v mořských rybách, tucích a olejích. V naší stravě by měly být obsaženy v dostatečné míře a v poměru ω-3 a ω-6 1 : 3. Pokud tomu tak není, je možné zakoupit doplňky stravy s těmito kyselinami. Jsou důležité převážně pro správnou srdečně-cévní činnost, udržení fyziologické hladiny cholesterolu, v období těhotenství a u novorozenců a kojenců pro správný vývoj a činnost mozku. Mezi esenciální mastné kyseliny se řadí kyseliny linolová a arachidonová (ω-6) a α-linolenová (ω-3).
Název v anglickém jazyce
The Importance of Ω-3 A Ω-6 Fatty Acids in Human Nutrition
Popis výsledku anglicky
The aim of this theoretical manuscript was to summarize available information about ω-3 and ω-6 fatty acids. They are mostly occurred in see fishes, fats, and oils. They should be contained in our food in sufficient doses and in the right ratio ω-3 and ω-6 1 : 3. If not, it is possible to buy the food supplements containing these fatty acids. They are mostly important for the good vascular activity, the maintaining the level of cholesterol during pregnancy and at the neonates and the infants for the right evolution and the brain activity. The essential fatty acids are linoleic and arachidonic acids (ω-6 group) and α-linolenic acid (ω-3 group).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků z IX. mezinárodní vědecké konference "Nové trendy v gastronomii, hotelnictví a cestovním ruchu", Brno
ISBN
978-80-87300-89-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
143-150
Název nakladatele
Vysoká škola obchodní a hotelová s. r. o.
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
21. 4. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—