Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení biogenních aminů u bílých vín z vinařské oblasti Morava

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F16%3A43874744" target="_blank" >RIV/70883521:28110/16:43874744 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení biogenních aminů u bílých vín z vinařské oblasti Morava

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tato práce se zabývala stanovením osmi biogenních aminů ve víně. Bylo získáno celkem 180 vzorků bílých vín z vinařské oblasti Morava. Nejčastěji se v daných vzorcích vyskytoval spermin (95,0 %) a tyramin (92,2 %), dále se hojně vyskytoval putrescin (38,9 %). Biogenní aminy fenylethylamin a kadaverin byly zaznamenány u 26,7 %, resp. 20,0 % vzorků. Podobně zastoupené byly biogenní aminy histamin (6,7 %) a spermidin (5,6 %). Tryptamin nebyl detekován ani v jednom z odebraných vzorků vín z oblasti Morava. Množství biogenních aminů ve vzorcích vín se pohybovalo v následujících rozmezích, spermin 1,0 -12,9 mg.l-1, tyramin 0,1 - 34,6 mg.l-1, putrescin 0,7 - 30,4 mg.l-1, enylethylamin 0,1 - 6,5 mg.l-1, kadaverin 0,4 - 3,1 mg.l-1, histamin 0,7 - 4,5 mg.l-1 a spermidin 0,1 - 3,5 mg.l-1. Kromě fenylethylaminu se biogenní aminy vyskytovaly ve vzorcích bílých vín v koncentracích, které je možné vyhodnotit jako bezpečné pro zdravého konzumenta.

  • Název v anglickém jazyce

    Biogenic amines determination in white wines from region Morava

  • Popis výsledku anglicky

    This work deals with biogenic amines determination in wine. It was obtained 180 samples of white wines from region Morava. In the samples, there were the most occuring biogenic amines spermine (95.0 %) and tyramine (92.2 %). Additionally, 38.9 % of samples contain putrescine. Biogenic amines, phenylethylamine and cadaverin, were detected at 26.7 % and 20.0 % samples. Similar values of representation were observed at histamine (6.7 %) and spermidine (5.6 %). Tryptamine was not determined in any of the obtained wine samples from region Morava. Ranges for biogenic amines in wine samples were determined subsequently, spermine 1.0 - 12.9 mg.l-1, tyramine 0.1 - 34.6 mg.l-1, putrescine 0.7 - 30.4 mg.l-1 , phenylethylamine 0.1 - 6.5 mg.l-1, cadaverine 0.4 - 3.1 mg.l-1, histamine 0.7 - 4.5 mg.l- 1 and spermidine 0.1 - 3.5 mg.l-1. Biogenic amines amounts in samples of white wine, except phenylethylamine, have been suggested as safe levels for health consumer.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena a technologie potravin - XLV. Lenfeldovy a Höklovy dny

  • ISBN

    978-80-7305-782-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    213-218

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    19. 10. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku