Stanovení biogenních aminů u bílých vín z vinařské oblasti Morava
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F16%3A43874744" target="_blank" >RIV/70883521:28110/16:43874744 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení biogenních aminů u bílých vín z vinařské oblasti Morava
Popis výsledku v původním jazyce
Tato práce se zabývala stanovením osmi biogenních aminů ve víně. Bylo získáno celkem 180 vzorků bílých vín z vinařské oblasti Morava. Nejčastěji se v daných vzorcích vyskytoval spermin (95,0 %) a tyramin (92,2 %), dále se hojně vyskytoval putrescin (38,9 %). Biogenní aminy fenylethylamin a kadaverin byly zaznamenány u 26,7 %, resp. 20,0 % vzorků. Podobně zastoupené byly biogenní aminy histamin (6,7 %) a spermidin (5,6 %). Tryptamin nebyl detekován ani v jednom z odebraných vzorků vín z oblasti Morava. Množství biogenních aminů ve vzorcích vín se pohybovalo v následujících rozmezích, spermin 1,0 -12,9 mg.l-1, tyramin 0,1 - 34,6 mg.l-1, putrescin 0,7 - 30,4 mg.l-1, enylethylamin 0,1 - 6,5 mg.l-1, kadaverin 0,4 - 3,1 mg.l-1, histamin 0,7 - 4,5 mg.l-1 a spermidin 0,1 - 3,5 mg.l-1. Kromě fenylethylaminu se biogenní aminy vyskytovaly ve vzorcích bílých vín v koncentracích, které je možné vyhodnotit jako bezpečné pro zdravého konzumenta.
Název v anglickém jazyce
Biogenic amines determination in white wines from region Morava
Popis výsledku anglicky
This work deals with biogenic amines determination in wine. It was obtained 180 samples of white wines from region Morava. In the samples, there were the most occuring biogenic amines spermine (95.0 %) and tyramine (92.2 %). Additionally, 38.9 % of samples contain putrescine. Biogenic amines, phenylethylamine and cadaverin, were detected at 26.7 % and 20.0 % samples. Similar values of representation were observed at histamine (6.7 %) and spermidine (5.6 %). Tryptamine was not determined in any of the obtained wine samples from region Morava. Ranges for biogenic amines in wine samples were determined subsequently, spermine 1.0 - 12.9 mg.l-1, tyramine 0.1 - 34.6 mg.l-1, putrescine 0.7 - 30.4 mg.l-1 , phenylethylamine 0.1 - 6.5 mg.l-1, cadaverine 0.4 - 3.1 mg.l-1, histamine 0.7 - 4.5 mg.l- 1 and spermidine 0.1 - 3.5 mg.l-1. Biogenic amines amounts in samples of white wine, except phenylethylamine, have been suggested as safe levels for health consumer.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin - XLV. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-782-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
213-218
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
19. 10. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—