Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Genotypizace izolátů Escheria coli z potravin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F16%3A43875538" target="_blank" >RIV/70883521:28110/16:43875538 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Genotypizace izolátů Escheria coli z potravin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Escherichia coli je významnou složkou normální mikrobiální flóry tlustého střeva člověka a dalších teplokrevných živočichů. Mimo střevní trakt se běžně nachází v půdě, prachu, povrchových a odpadních vodách, často také v potravinách. Patří mezi tzv. indexové mikroorganizmy, které informují o mikrobiálním stavu a procesech probíhajících ve vyšetřovaných potravinách a surovinách. E. coli tudíž slouží nejen jako ukazatel správných technologických postupů a jako indikátorový mikroorganizmus při stanovení kvality pitné vody, ale také jako indikátor výskytu rezistence k antimikrobiálním látkám v různých typech prostředí. Escherichia coli patří mezi oportunní patogeny, které vyžadují k vyvolání infekce určité podmínky. Bakterie mohou poškozovat hostitele různými mechanismy jako například adherencí a invazí do buněk (umožňující bakterii kolonizaci, průnik a množení) nebo produkcí toxinů (většinou uvolňované do prostředí nebo vázané na bakteriální buňku a uvolňované po jejím rozpadu). V této práci bylo v průběhu let 2006-2016 izolováno 158 kmenů Escherichia coli z různých potravin (kuřecí maso; vepřové maso; divoká zvěř - bažanti, zajíci, divočáci; sýry; zákusky; zelenina). Nejčastější typ rezistence u izolátů z potravin je rezistence k beta-laktamovým antibiotikům. Faktory virulence typické pro patogenní kmeny ETEC a EIEC byly nalezeny pouze u kmenů izolovaných z volně žijící zvěře a zeleniny. Na druhou stranu izoláty z masa a sýrů byly řazeny spíše k APEC, UPEC či ExPEC. Statistickou analýzou byla prokázána korelace mezi výskytem faktorů virulence a původem izolátů. Bakteriocinogenie byla prokázána u 37 % izolátů E. coli z potravin. Genotypizací byly zjištěny různé typy kolicinů a mikrocinů v závislosti na původu izolátů. Závěrem lze shrnout, že kmeny Escherichia coli izolované z potravin dostupných v České republice mohou být zdrojem alimentární infekce (zelenina a divoká zvěř) a prostředkem šíření antibiotické rezistence (všechny testované potraviny).

  • Název v anglickém jazyce

    Genotypization of Escherichia coli isolated from food

  • Popis výsledku anglicky

    Escherichia coli is an important component of normal microbial flora of humans and other warm-blooded animals. Outside the intestinal tract is normally in the soil, dust, surface and waste waters, often in food. E. coli thus serves not only as an indicator of good processes and as a microorganism in the indicator of the quality of drinking water, but also as an indicator of resistance to antimicrobial agents in different types of environment. Escherichia coli are opportunistic pathogens that require certain conditions to cause infection. The bacteria can be detrimental to host various mechanisms such as adherence and invasion of cells (enabling penetration and colonization of bacteria) or the production of toxins released into the environment (mostly related to bacterial cell and released after the). In this work during the years 2006 - 2016, 158 strains of Escherichia coli were isolated from different food (chicken; pork; wild animals - pheasants, hares, wild boars; ; desserts; vegetables). The most common type of resistance among isolates from food is resistance to β -lactam antibiotics. Typical for pathogenic virulence factors and EIEC, ETEC strains were found only in strains isolated from wild animals and vegetables. On the other hand, isolates from meat and cheese are rather ExPEC, UPEC, or APEC. Statistical analysis demonstrated correlation between the occurrence of virulence factors and the origin of isolates. Bakteriocinogeny has been demonstrated with 37 % of isolates from food. Different types of colicins and microcins were determinated by genotypization and depending on the origin of the isolates. To summarise, the strains of Escherichia coli isolated from food available in the Czech Republic can be a source of foodborne infection (vegetables and wild animals) and means of antibiotic resistance (all tested foods).

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů