Multivariate study of spectral data of oils
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F17%3A63517300" target="_blank" >RIV/70883521:28110/17:63517300 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/70883521:28140/17:63517300
Výsledek na webu
<a href="https://www.matec-conferences.org/articles/matecconf/pdf/2017/39/matecconf_cscc2017_02022.pdf" target="_blank" >https://www.matec-conferences.org/articles/matecconf/pdf/2017/39/matecconf_cscc2017_02022.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1051/matecconf/201712502022" target="_blank" >10.1051/matecconf/201712502022</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Multivariate study of spectral data of oils
Popis výsledku v původním jazyce
In this paper the study of structural differences and thermal degradation of edible oils during heating is presented. The study is performed on five types of vegetable oil: extra virgin olive oil, pomace olive oil, sunflower, canola and palm oil. The oils were measured by Raman spectroscopy. This method brings advantages as rapidity, independence on chemicals, provides specific information on chemical composition and structure of material and is able to detect structural changes. For the processing of large data sets multivariate analytical method as Principal component analysis and Cluster analysis are applied to find the patterns within the data. The evaluation of process of thermal degradation is also based on the major decomposition product of oxidized linoleate appearing in spectra via band 1640 cm-1. Mathematically processed data indicate the least effect of heating for olive oils, the greatest degradation and loss of unsaturation for sunflower oil.
Název v anglickém jazyce
Multivariate study of spectral data of oils
Popis výsledku anglicky
In this paper the study of structural differences and thermal degradation of edible oils during heating is presented. The study is performed on five types of vegetable oil: extra virgin olive oil, pomace olive oil, sunflower, canola and palm oil. The oils were measured by Raman spectroscopy. This method brings advantages as rapidity, independence on chemicals, provides specific information on chemical composition and structure of material and is able to detect structural changes. For the processing of large data sets multivariate analytical method as Principal component analysis and Cluster analysis are applied to find the patterns within the data. The evaluation of process of thermal degradation is also based on the major decomposition product of oxidized linoleate appearing in spectra via band 1640 cm-1. Mathematically processed data indicate the least effect of heating for olive oils, the greatest degradation and loss of unsaturation for sunflower oil.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1303" target="_blank" >LO1303: Podpora udržitelnosti a rozvoje Centra bezpečnostních, informačních a pokročilých technologií (CEBIA-Tech)</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MATEC Web of Conferences
ISBN
—
ISSN
2261-236X
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
"nestrankovano"
Název nakladatele
EDP Sciences
Místo vydání
Les Ulis
Místo konání akce
Heraklion, Crete
Datum konání akce
14. 7. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—