Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Multivariate study of spectral data of oils

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F17%3A63517300" target="_blank" >RIV/70883521:28110/17:63517300 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/70883521:28140/17:63517300

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.matec-conferences.org/articles/matecconf/pdf/2017/39/matecconf_cscc2017_02022.pdf" target="_blank" >https://www.matec-conferences.org/articles/matecconf/pdf/2017/39/matecconf_cscc2017_02022.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1051/matecconf/201712502022" target="_blank" >10.1051/matecconf/201712502022</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Multivariate study of spectral data of oils

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In this paper the study of structural differences and thermal degradation of edible oils during heating is presented. The study is performed on five types of vegetable oil: extra virgin olive oil, pomace olive oil, sunflower, canola and palm oil. The oils were measured by Raman spectroscopy. This method brings advantages as rapidity, independence on chemicals, provides specific information on chemical composition and structure of material and is able to detect structural changes. For the processing of large data sets multivariate analytical method as Principal component analysis and Cluster analysis are applied to find the patterns within the data. The evaluation of process of thermal degradation is also based on the major decomposition product of oxidized linoleate appearing in spectra via band 1640 cm-1. Mathematically processed data indicate the least effect of heating for olive oils, the greatest degradation and loss of unsaturation for sunflower oil.

  • Název v anglickém jazyce

    Multivariate study of spectral data of oils

  • Popis výsledku anglicky

    In this paper the study of structural differences and thermal degradation of edible oils during heating is presented. The study is performed on five types of vegetable oil: extra virgin olive oil, pomace olive oil, sunflower, canola and palm oil. The oils were measured by Raman spectroscopy. This method brings advantages as rapidity, independence on chemicals, provides specific information on chemical composition and structure of material and is able to detect structural changes. For the processing of large data sets multivariate analytical method as Principal component analysis and Cluster analysis are applied to find the patterns within the data. The evaluation of process of thermal degradation is also based on the major decomposition product of oxidized linoleate appearing in spectra via band 1640 cm-1. Mathematically processed data indicate the least effect of heating for olive oils, the greatest degradation and loss of unsaturation for sunflower oil.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1303" target="_blank" >LO1303: Podpora udržitelnosti a rozvoje Centra bezpečnostních, informačních a pokročilých technologií (CEBIA-Tech)</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MATEC Web of Conferences

  • ISBN

  • ISSN

    2261-236X

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    "nestrankovano"

  • Název nakladatele

    EDP Sciences

  • Místo vydání

    Les Ulis

  • Místo konání akce

    Heraklion, Crete

  • Datum konání akce

    14. 7. 2017

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku