Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Thermal degradation of vegetable oils: spectroscopic measurement and analysis

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28140%2F15%3A43872425" target="_blank" >RIV/70883521:28140/15:43872425 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/70883521:28110/15:43872425

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877705815004415" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877705815004415</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Thermal degradation of vegetable oils: spectroscopic measurement and analysis

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The paper deals with measuring of structural changes in edible oils during their heating giving arise to unsafe degradation products. The attention is paid to the major decomposition product of heated oxidized linoleate and content of carotenoids with antioxidant effects. Analysis is based on Raman spectral data that provide unique information about the structure of the oils. Raman spectroscopy offers effective and rapid way for oils quality control with respect to their health benefits and in terms ofprocesses in food technology. Three most common vegetable oils were used for the thermal degradation study: sunflower, canola and olive oil. Measured were both, extra virgin and refined oils. Mathematically processed spectral data indicate the least action of thermal load for olive oils. Then due to a significant content of antioxidants it is canola oil. The worst effect in terms of thermal decomposition products formation and the loss of cis double bonds arise for sunflower oils.

  • Název v anglickém jazyce

    Thermal degradation of vegetable oils: spectroscopic measurement and analysis

  • Popis výsledku anglicky

    The paper deals with measuring of structural changes in edible oils during their heating giving arise to unsafe degradation products. The attention is paid to the major decomposition product of heated oxidized linoleate and content of carotenoids with antioxidant effects. Analysis is based on Raman spectral data that provide unique information about the structure of the oils. Raman spectroscopy offers effective and rapid way for oils quality control with respect to their health benefits and in terms ofprocesses in food technology. Three most common vegetable oils were used for the thermal degradation study: sunflower, canola and olive oil. Measured were both, extra virgin and refined oils. Mathematically processed spectral data indicate the least action of thermal load for olive oils. Then due to a significant content of antioxidants it is canola oil. The worst effect in terms of thermal decomposition products formation and the loss of cis double bonds arise for sunflower oils.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    JB - Senzory, čidla, měření a regulace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/ED2.1.00%2F03.0089" target="_blank" >ED2.1.00/03.0089: Centrum bezpečnostních, informačních a pokročilých technologií (CEBIA-Tech)</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Procedia Engineering

  • ISBN

  • ISSN

    1877-7058

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    630-635

  • Název nakladatele

    Elsevier BV

  • Místo vydání

    Amsterdam

  • Místo konání akce

    Vídeň

  • Datum konání akce

    26. 11. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku