Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Multivariate study of Raman spectral data of edible oils

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F18%3A63518637" target="_blank" >RIV/70883521:28110/18:63518637 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/70883521:28140/18:63518637

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.wseas.org/multimedia/journals/environment/2018/a465915-013.pdf" target="_blank" >http://www.wseas.org/multimedia/journals/environment/2018/a465915-013.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Multivariate study of Raman spectral data of edible oils

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The study of structural differences and thermal degradation of edible oils during heating is presented in this paper. Five types of edible oil were used for the study: extra virgin olive oil, pomace olive oil, canola, sunflower and palm oil. The data for evaluation were acquired by Raman spectroscopy as this innovative method offers rapid, nondestructive, reagent free measurements, provides specific information on chemical composition and structure of material and enables detection of structural changes. For the processing of large data sets multivariate analytical method Cluster analysis and Principal component analysis are applied to highlight the patterns within the data. The results show good agreement with the known ratio of saturated and unsaturated fatty acids in the vegetable oils. The evaluation of thermal degradation process is also based on the major decomposition product of oxidized linoleate appearing in Raman spectra via band 1640 cm-1. Thermal degradation was observed for all the studied oils. Mathematically processed data indicate the least effect of heating for olive oils, the greatest degradation and loss of unsaturation for sunflower oil.

  • Název v anglickém jazyce

    Multivariate study of Raman spectral data of edible oils

  • Popis výsledku anglicky

    The study of structural differences and thermal degradation of edible oils during heating is presented in this paper. Five types of edible oil were used for the study: extra virgin olive oil, pomace olive oil, canola, sunflower and palm oil. The data for evaluation were acquired by Raman spectroscopy as this innovative method offers rapid, nondestructive, reagent free measurements, provides specific information on chemical composition and structure of material and enables detection of structural changes. For the processing of large data sets multivariate analytical method Cluster analysis and Principal component analysis are applied to highlight the patterns within the data. The results show good agreement with the known ratio of saturated and unsaturated fatty acids in the vegetable oils. The evaluation of thermal degradation process is also based on the major decomposition product of oxidized linoleate appearing in Raman spectra via band 1640 cm-1. Thermal degradation was observed for all the studied oils. Mathematically processed data indicate the least effect of heating for olive oils, the greatest degradation and loss of unsaturation for sunflower oil.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1303" target="_blank" >LO1303: Podpora udržitelnosti a rozvoje Centra bezpečnostních, informačních a pokročilých technologií (CEBIA-Tech)</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    WSEAS Transactions on Environment and Development

  • ISSN

    1790-5079

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    14

  • Číslo periodika v rámci svazku

    neuvedeno

  • Stát vydavatele periodika

    GR - Řecká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    226-232

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85061277725