Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rice flakes produced from commercial wild rice: Chemical compositions, vitamin B compounds, mineral and trace element contents and their dietary intake evaluation

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F18%3A63518994" target="_blank" >RIV/70883521:28110/18:63518994 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/70883521:28150/18:63518994

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.05.061" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.05.061</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.05.061" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2018.05.061</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Rice flakes produced from commercial wild rice: Chemical compositions, vitamin B compounds, mineral and trace element contents and their dietary intake evaluation

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Non-traditional wild rice flakes were analysed for chemical composition, vitamin B compounds, α-tocopherol, mineral and trace elements. Dietary intakes of vitamins, minerals and trace elements were evaluated using FAO/WHO and Institute of Medicine regulations. Wild rice flakes proved to be significant contributors of pyridoxine, pantothenic and folic acids, niacin, thiamine, chromium, magnesium, manganese, phosphorus, zinc, copper, molybdenum and iron to essential dietary intakes values. Toxic dietary intake values for aluminium, cadmium, tin and mercury were less than 33%, which complies the limits for adults set by FAO/WHO for toxic elements intake related to the body weight of 65 kg for females and 80 kg for males taking 100 g of flakes as a portion. However, concentrations of Hg reaching between 3.67 and 12.20 µg/100 g in flakes exceeded the average Hg value of 0.27–1.90 μg/100 g in cereals consumed in the EU. It has to be respected in the future.

  • Název v anglickém jazyce

    Rice flakes produced from commercial wild rice: Chemical compositions, vitamin B compounds, mineral and trace element contents and their dietary intake evaluation

  • Popis výsledku anglicky

    Non-traditional wild rice flakes were analysed for chemical composition, vitamin B compounds, α-tocopherol, mineral and trace elements. Dietary intakes of vitamins, minerals and trace elements were evaluated using FAO/WHO and Institute of Medicine regulations. Wild rice flakes proved to be significant contributors of pyridoxine, pantothenic and folic acids, niacin, thiamine, chromium, magnesium, manganese, phosphorus, zinc, copper, molybdenum and iron to essential dietary intakes values. Toxic dietary intake values for aluminium, cadmium, tin and mercury were less than 33%, which complies the limits for adults set by FAO/WHO for toxic elements intake related to the body weight of 65 kg for females and 80 kg for males taking 100 g of flakes as a portion. However, concentrations of Hg reaching between 3.67 and 12.20 µg/100 g in flakes exceeded the average Hg value of 0.27–1.90 μg/100 g in cereals consumed in the EU. It has to be respected in the future.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    264

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Neuveden

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    386-392

  • Kód UT WoS článku

    000433335900048

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85047055656