Vedlejší drůbeží jatečné produkty jako surovina pro získávání potravinářského kolagenu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F18%3A63520137" target="_blank" >RIV/70883521:28110/18:63520137 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vedlejší drůbeží jatečné produkty jako surovina pro získávání potravinářského kolagenu
Popis výsledku v původním jazyce
S neustále rostoucí spotřebou drůbežího masa nabývají na významu tzv. vedlejší produkty, které vznikají během produkce. Vzhledem k velkému množství jejich výskytu a jejich biologické povaze je nutné s nimi správně nakládat, aby nedocházelo ke znečištění životního prostředí. Nejlepším způsobem řešení tohoto problému je jejich využití jako suroviny pro přípravu produktů, které obsahují velké množství proteinů, zejména kolagenu, který je široce využíván v potravinářství a jiných průmyslech. Drůbeží kůže je vedlejší produkt bohatá na kolagen, který lze izolovat řízeným odbouráváním nežádoucích složek (zejména tuků, nekolagenních bílkovin a proteinů). Přečištěný kolagen může být dále zpracován (nejen) na kolagenní produkty. Kuřecí kůže s vysokým obsahem tuku (85,0 %) může být účinně odtučněna za použití směsi rozpouštědel petrolether + ethanol a lze tak připravit kolagen se zbytkovým obsahem tuku přibližně 14%.
Název v anglickém jazyce
Poultry By-products as a Raw-material for Preparing Food-grade Collagen
Popis výsledku anglicky
With constantly increasing consumption of poultry meat, the issue of handling with by-products resulting from meat-processing industry is of the most importance. These by-products are produced in large quantities and, due to their biological nature; they have to be handled in proper way to avoid environmental pollution. The best way to solve this problem is using them as a raw material for processing into products containing a large amount of proteins, especially collagen, which is widely used in food and other industries. Poultry skin is a by-product containing a high portion of collagen, which can be isolated by controlled procedure of removing undesirable components (mainly fats, non-collagen proteins and pigments). Refined collagen can be further processed (not only) for collagen products. Chicken skin containing high amount of fat (85.0 %) can be effectively defatted using mixture of solvents petrolether+ethanol and refined collagen with a residual fat content about 14 % is prepared.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Bezpečnosť a kontrola potravín: Zborník prác z XV. vedeckej konferencie s medzinárodnou účasťou online)
ISBN
978-80-552-1813-7
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
172-181
Název nakladatele
Slovenská poľnohospodárská univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Piešťany
Datum konání akce
22. 3. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—