Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vedlejší drůbeží jatečné produkty jako surovina pro získávání potravinářského kolagenu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F18%3A63520137" target="_blank" >RIV/70883521:28110/18:63520137 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vedlejší drůbeží jatečné produkty jako surovina pro získávání potravinářského kolagenu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    S neustále rostoucí spotřebou drůbežího masa nabývají na významu tzv. vedlejší produkty, které vznikají během produkce. Vzhledem k velkému množství jejich výskytu a jejich biologické povaze je nutné s nimi správně nakládat, aby nedocházelo ke znečištění životního prostředí. Nejlepším způsobem řešení tohoto problému je jejich využití jako suroviny pro přípravu produktů, které obsahují velké množství proteinů, zejména kolagenu, který je široce využíván v potravinářství a jiných průmyslech. Drůbeží kůže je vedlejší produkt bohatá na kolagen, který lze izolovat řízeným odbouráváním nežádoucích složek (zejména tuků, nekolagenních bílkovin a proteinů). Přečištěný kolagen může být dále zpracován (nejen) na kolagenní produkty. Kuřecí kůže s vysokým obsahem tuku (85,0 %) může být účinně odtučněna za použití směsi rozpouštědel petrolether + ethanol a lze tak připravit kolagen se zbytkovým obsahem tuku přibližně 14%.

  • Název v anglickém jazyce

    Poultry By-products as a Raw-material for Preparing Food-grade Collagen

  • Popis výsledku anglicky

    With constantly increasing consumption of poultry meat, the issue of handling with by-products resulting from meat-processing industry is of the most importance. These by-products are produced in large quantities and, due to their biological nature; they have to be handled in proper way to avoid environmental pollution. The best way to solve this problem is using them as a raw material for processing into products containing a large amount of proteins, especially collagen, which is widely used in food and other industries. Poultry skin is a by-product containing a high portion of collagen, which can be isolated by controlled procedure of removing undesirable components (mainly fats, non-collagen proteins and pigments). Refined collagen can be further processed (not only) for collagen products. Chicken skin containing high amount of fat (85.0 %) can be effectively defatted using mixture of solvents petrolether+ethanol and refined collagen with a residual fat content about 14 % is prepared.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Bezpečnosť a kontrola potravín: Zborník prác z XV. vedeckej konferencie s medzinárodnou účasťou online)

  • ISBN

    978-80-552-1813-7

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    172-181

  • Název nakladatele

    Slovenská poľnohospodárská univerzita v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Piešťany

  • Datum konání akce

    22. 3. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku