Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení kofeinu v čajích metodou HPLC

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F18%3A63520177" target="_blank" >RIV/70883521:28110/18:63520177 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení kofeinu v čajích metodou HPLC

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Nápoje připravené z čajovníku Camelia sinensis L. patří k nejvíce populárním nápojům. Mnoho studií již potvrdilo, že pití čaje se může podílet na snižování rizika kardiovaskulárních problémů, což je spojováno s jejich vysokou antioxidační aktivitou díky vyššímu obsahu fenolických látek. Dle technologie výroby se rozdělují čaje na fermentované, polofermentované, nebo nefermentované. Jednou z biologicky aktivních látek čajovníku je kofein, rostlinný alkaloid řadící se mezi metylxantiny, které stimulují nervovou soustavu. Obsah kofeinu v námi naměřených čajích dosahoval 36,8 mg/g

  • Název v anglickém jazyce

    Caffeine determination in teas using HPLC

  • Popis výsledku anglicky

    The drink from the dried leaves of Camellia sinensis L. belongs to the one of the most popular beverages. Many studies have shown that consumption of tea can reduce the risk of cardiovascular disease, which is attributed to higher antioxidant activity associated with the high content of phenolics compounds. According to the production process, teas are divided into fermented, semi-fermented and unfermented teas. Caffeine, one of the biologically active substances of tea is a plant alkaloid belongs to the group of methylxanthines, which stimulates the central nervous system. In our study the caffeine concentrations reached up to 36.8 mg/g.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů