Stanovení kofeinu v čajích metodou HPLC
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F18%3A63520177" target="_blank" >RIV/70883521:28110/18:63520177 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení kofeinu v čajích metodou HPLC
Popis výsledku v původním jazyce
Nápoje připravené z čajovníku Camelia sinensis L. patří k nejvíce populárním nápojům. Mnoho studií již potvrdilo, že pití čaje se může podílet na snižování rizika kardiovaskulárních problémů, což je spojováno s jejich vysokou antioxidační aktivitou díky vyššímu obsahu fenolických látek. Dle technologie výroby se rozdělují čaje na fermentované, polofermentované, nebo nefermentované. Jednou z biologicky aktivních látek čajovníku je kofein, rostlinný alkaloid řadící se mezi metylxantiny, které stimulují nervovou soustavu. Obsah kofeinu v námi naměřených čajích dosahoval 36,8 mg/g
Název v anglickém jazyce
Caffeine determination in teas using HPLC
Popis výsledku anglicky
The drink from the dried leaves of Camellia sinensis L. belongs to the one of the most popular beverages. Many studies have shown that consumption of tea can reduce the risk of cardiovascular disease, which is attributed to higher antioxidant activity associated with the high content of phenolics compounds. According to the production process, teas are divided into fermented, semi-fermented and unfermented teas. Caffeine, one of the biologically active substances of tea is a plant alkaloid belongs to the group of methylxanthines, which stimulates the central nervous system. In our study the caffeine concentrations reached up to 36.8 mg/g.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů