Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah volných a vázaných polyfenolů v tepelně ošetřeném zrnu černé rýže (Oryza sativa L.)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F18%3A63521028" target="_blank" >RIV/70883521:28110/18:63521028 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah volných a vázaných polyfenolů v tepelně ošetřeném zrnu černé rýže (Oryza sativa L.)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Celkový obsah polyfenolů a profil jednotlivých fenolických látek byl hodnocen ve volných a vázaných fenolických frakcích syrového a tepelně ošetřeného zrna černé rýže. Na základě uvedených výsledků lze konstatovat, že nejnižší pokles koncentrace hodnoty TPC byl pozorován po použití tepelného ošetření metodou sous-vide a naopak nejvyšší pokles po vaření zrna ve vodě. Dále, po aplikaci tepelného ošetření metodou sous-vide byl pozorován nárůst celkového množství flavonoidů, a to ve volných i vázaných frakcích polyfenolů rýžových zrn. Co se týče polyfenolických kyselin došlo po tepelném ošetření k úplné degradaci kyseliny chlorogenové a skořicové.

  • Název v anglickém jazyce

    Free and bound phenolic contents in heat-treated black rice (Oryza sativa L.)

  • Popis výsledku anglicky

    Currently, there is an increasing interest in non-traditional sources of raw materials for human nutrition, including non-traditional cereals. This includes rice (Oryza sativa L.) with black cover layer and other cereals, for example red and purple rice, wild rice and kamut. In this study, the extraction of free and bound phenolic fraction is described, moreover, total phenolic content using spectrophotometric method and phenolics profile using HPLC were determined. In addition, changes in phenolics concentrations after heat-treatment processes were evaluated. Main free phenolics of heat-treated black rice were ferulic, protocatechuic, gallic and sinapic acids and epicatechin, as a main bound phenolics ferulic, protocatechuic, vanilic, and sinapic acids and catechin followed by epigallocatechin were observed.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLIV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-542-8

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    "162−170"

  • Název nakladatele

    Mendel University in Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    28. 2. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku