Komparativní studie plastifikátorů polylaktidu pro obalové aplikace
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F18%3A63521348" target="_blank" >RIV/70883521:28110/18:63521348 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/70883521:28610/18:63521348
Výsledek na webu
<a href="http://cps.utb.cz/images/aktuality/Sborn%C3%ADk_PLASTKO_2018.pdf" target="_blank" >http://cps.utb.cz/images/aktuality/Sborn%C3%ADk_PLASTKO_2018.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Komparativní studie plastifikátorů polylaktidu pro obalové aplikace
Popis výsledku v původním jazyce
Polylaktid (PLA), biologicky rozložitelný alifatický polyester získávaný z obnovitelných zdrojů, který slouží jako jedna z ekologických alternativ pro obalové materiály. Výhodami PLA jsou v biologické kompatibilitě, ekologické šetrnosti a jeho výrobě z obnovitelných zdrojů avšak nevýhodou zůstává jeho vysoká křehkost, což omezuje výrobu flexibilních fólií pro balení potravin. Tato studie se zaměřuje na studium efektu použití plastifikátorů přírodního (kokosový olej) i syntetického původu (polyetylenglykol) na tepelné a reologické vlastnosti PLA. Tepelné vlastnosti nanokompozitů byly měřeny diferenciální skenovací kalorimetrií v rozsahu 0 – 220 °C. Reologické vlastnosti byly měřeny pomocí rotačního reometru s geometrií deska-deska při 190 °C. Obě měření byla prováděna v inertní atmosféře. Výsledky ukazují pokles teplot skelného přechodu a komplexní viskozity taveniny u obou studovaných systémů při koncentraci do 10 hm. %, což indikuje zvýšení uživatelských vlastností PLA.
Název v anglickém jazyce
Comparative study of polylactide plasticizers for packaging applications
Popis výsledku anglicky
Polylactide (PLA), a renewable biodegradable aliphatic polyester that serves as one of the environmental alternatives for packaging materials. The benefits of PLA are biocompatibility, environmental friendliness and renewable energy production. The main disadvantage of PLA is the high brittleness that limits the production of films for flexible food packaging. This study focuses on the usage of natural (coconut) and synthetic (polyethylene glycol) plasticizers. The study also deals with plasticizers influence on thermal and rheological properties of PLA. The results show a glass transition temperature decreases with addition of plasticizers. The quality of thermal and rheological properties of samples with plasticizers is raised, which has a direct impact on increase of PLA usage.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10404 - Polymer science
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů