Analytické ukazatele a hodnocení bioaktivních látek křenu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F19%3A63523279" target="_blank" >RIV/70883521:28110/19:63523279 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Analytické ukazatele a hodnocení bioaktivních látek křenu
Popis výsledku v původním jazyce
Křen je pěstován pro svůj vysoce aromatický kořen, který se používá jako koření, zelenina nebo léčivý prostředek. Křen, jako takový, vykazuje značné antimikrobiální vlastnosti vzhledem ke sloučeninám, fytoncidům. Zejména dobře známé antimikrobiální účinky jsou v případě isothiokyanátů vytvořených působením enzymu myrozinázy na glukosinoláty. Křen vykazuje také vysokou antioxidační aktivitu. K analýzám bylo použito celkem 7 vzorků křenu (3 vzorky čerstvých kořenů a 4 vzorky výrobků z křenu). U všech vzorků křenu byly stanoveny celkové polyfenoly a antioxidační aktivita. Celkový obsah polyfenolů ve vzorcích křenu se pohyboval od 57.41 do 155.73 mg GAE.100g-1. Antioxidační aktivita byla stanovena v rozmezí od 16.19 do 140.70 mg AA.100g-1. Dále byl stanoven obsah jednotlivých polyfenolů ve vzorcích křenu pomocí HPLC s UV detekcí. Obsah kyseliny gallové se pohyboval od 1.35 do 2.46 mg.100g-1; množství rutinu bylo stanoveno v rozmezí od 1.75 do 2.43 mg.100g-1.
Název v anglickém jazyce
Analytical Parameters and Evaluation of Bioactive Compounds of Horseradish
Popis výsledku anglicky
Horseradish is grown for its highly aromatic root that is used as a spice, vegetable or medicinal remedy. As such, horseradish exhibits considerable antimicrobial properties due to compounds such as phytoncids. Especially well-known antimicrobial effects are in the case of isothiocyanates formed by the action of the enzyme myrozinase on glucosinolates. Horseradish also shows high antioxidant activity. A total of 7 horseradish samples (3 samples of fresh roots and 4 samples of horseradish products) were used for the analyses. All horseradish samples were assayed for total polyphenols and antioxidant activity. The total content of polyphenols in horseradish samples ranged from 57.41 to 155.73 mg GAE.100g-1. Antioxidant activity was in the range from 16.19 to 140.70 mg AA.100g-1. Furthermore, the content of individual polyphenols in horseradish samples was determined using HPLC with UV detection. The content of gallic acid ranged from 1.35 to 2.46 mg.100g-1; rutin amount was evaluated from 1.75 to 2.43 mg.100g-1.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů