Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Physical characterization of a novel carrot juice whey-enriched beverage fermented with milk or water kefir starter cultures

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F23%3A63569658" target="_blank" >RIV/70883521:28110/23:63569658 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/2304-8158/12/18/3368" target="_blank" >https://www.mdpi.com/2304-8158/12/18/3368</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/foods12183368" target="_blank" >10.3390/foods12183368</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Physical characterization of a novel carrot juice whey-enriched beverage fermented with milk or water kefir starter cultures

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The purpose of this work was to evaluate the selected physicochemical, rheological, and sensory properties of a new whey-enriched carrot juice beverage (carrot juice: whey ratios of 100:0; 95:5; 85:15; 75:25; 65:35) fermented with milk or water kefir starter cultures over a storage period of 21 days (at 4 ± 1 °C). In general, for all tested samples, the values of total soluble solids, pH, and density decreased with increasing storage time. In contrast, the values of ethanol, degree of fermentation, and total dissolved solids increased with the prolongation of the storage time. Furthermore, it was found that all the model samples exhibited pseudoplastic behavior. Based on the sensory analysis performed, samples containing 25% (w/w) whey were evaluated as the most acceptable. Last but not least, the present study can serve as a basis for optimizing the manufacturing technology of a novel fermented vegetable beverage enriched with whey.

  • Název v anglickém jazyce

    Physical characterization of a novel carrot juice whey-enriched beverage fermented with milk or water kefir starter cultures

  • Popis výsledku anglicky

    The purpose of this work was to evaluate the selected physicochemical, rheological, and sensory properties of a new whey-enriched carrot juice beverage (carrot juice: whey ratios of 100:0; 95:5; 85:15; 75:25; 65:35) fermented with milk or water kefir starter cultures over a storage period of 21 days (at 4 ± 1 °C). In general, for all tested samples, the values of total soluble solids, pH, and density decreased with increasing storage time. In contrast, the values of ethanol, degree of fermentation, and total dissolved solids increased with the prolongation of the storage time. Furthermore, it was found that all the model samples exhibited pseudoplastic behavior. Based on the sensory analysis performed, samples containing 25% (w/w) whey were evaluated as the most acceptable. Last but not least, the present study can serve as a basis for optimizing the manufacturing technology of a novel fermented vegetable beverage enriched with whey.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Foods

  • ISSN

    2304-8158

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    12

  • Číslo periodika v rámci svazku

    18

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    001079031500001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85172460315