Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výroba a hodnocení nového typu nápoje na bázi kefíru vyrobeného z mrkvové šťávy a syrovátky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F23%3A63570058" target="_blank" >RIV/70883521:28110/23:63570058 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výroba a hodnocení nového typu nápoje na bázi kefíru vyrobeného z mrkvové šťávy a syrovátky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Studie byla zaměřena na výrobu a hodnocení nového nápoje na bázi kefíru, který by byl vyroben z mrkvové šťávy a syrovátky. Byly vyrobeny modelové vzorky, které obsahovaly přídavek 5, 15, 25 a 35 % w/w syrovátky, poslední vzorek obsahoval pouze mrkvovou šťávu a sloužil jako kontrolní. Součástí práce byla fyzikálně-chemická, reologická a senzorická analýza modelových vzorků prováděná po dobu 21denního skladování (4 ±1 °C). Ze získaných dat bylo zjištěno, že všechny modelové vzorky vykazovaly v průběhu celého experimentu pseudoplastické chování. Vzorek s 25% obsahem syrovátky byl vyhodnocen jako vzorek s nejlepšími organoleptickými vlastnostmi. Předkládaná studie může sloužit jako základ pro optimalizaci technologie výroby netradičních fermentovaných zeleninových nápojů s přídavkem syrovátky.

  • Název v anglickém jazyce

    Manufacture and evaluatiton of a new kefir-based beverage from carrot juice and whey

  • Popis výsledku anglicky

    The current study focused on the production and evaluation of a new kefir-based model beverage manufactured from carrot juice and whey. Model samples containing of 5, 15, 25 and 35 % (w/w) whey were manufactured. Moreover, a beverage containing only carrot juice was the control sample. Physicochemical, rheological, and sensory analyses of the model samples during 21 days of storage (at 4 ±1 °C) were performed. Furthermore, it was found that all examined model samples showed pseudoplastic behavior throughout the experiment. The sample containing of 25 % w/w of whey was evaluated as the sample presenting the best organoleptic properties. On the whole, this study could serve as a basis for optimizing the production technology of untraditional fermented vegetable beverages with whey addition.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLIX. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-828-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    14

  • Strana od-do

    453-466

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    28. 2. 2023

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku