Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Influence of self-organized fluid flows on structure and network formation in self-supporting layers made of hyaluronan

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F23%3A63571140" target="_blank" >RIV/70883521:28110/23:63571140 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/70883521:28610/23:63571140

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Influence of self-organized fluid flows on structure and network formation in self-supporting layers made of hyaluronan

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The spatial arrangement of bio-macromolecular systems affects their function and physiological role. This study presents a new approach to induce changes in the secondary and tertiary structure of macromolecules without altering pH or ionic strength. By utilizing self-organized fluid flows, known as Bénard-Marangoni convective instability, we observed alterations in mean coil size, thermal stability, and self-organizing capabilities of hyaluronic acid. These changes manifested through modified surface activity and the formation of self-supporting polymeric film. Additionally, we investigated the factors influencing network formation and aggregation of hyaluronan on mica surfaces. Temperature-induced self-organization in fluid state as well as molecular weight or concentration influenced the macromolecular arrangement such as aggregate size or fibrillar network density at the liquid-solid interface. The understanding of hyaluronan&apos;s conformational variability is of great importance as it governs its processability, and formulations in coatings and self-supporting layers with improved mechanical properties.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of self-organized fluid flows on structure and network formation in self-supporting layers made of hyaluronan

  • Popis výsledku anglicky

    The spatial arrangement of bio-macromolecular systems affects their function and physiological role. This study presents a new approach to induce changes in the secondary and tertiary structure of macromolecules without altering pH or ionic strength. By utilizing self-organized fluid flows, known as Bénard-Marangoni convective instability, we observed alterations in mean coil size, thermal stability, and self-organizing capabilities of hyaluronic acid. These changes manifested through modified surface activity and the formation of self-supporting polymeric film. Additionally, we investigated the factors influencing network formation and aggregation of hyaluronan on mica surfaces. Temperature-induced self-organization in fluid state as well as molecular weight or concentration influenced the macromolecular arrangement such as aggregate size or fibrillar network density at the liquid-solid interface. The understanding of hyaluronan&apos;s conformational variability is of great importance as it governs its processability, and formulations in coatings and self-supporting layers with improved mechanical properties.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21001 - Nano-materials (production and properties)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA22-33307S" target="_blank" >GA22-33307S: Vývoj nových 3D hierarchicky strukturovaných polysacharidových a proteinových porézních systémů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů