Physico-chemical and microbiological analysis of thyme-CMC emulsions for shelf-life extension of shrimps
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F24%3A63574799" target="_blank" >RIV/70883521:28110/24:63574799 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.15414/2024.sqf24-psp" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.15414/2024.sqf24-psp</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.15414/2024.sqf24-psp" target="_blank" >10.15414/2024.sqf24-psp</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Physico-chemical and microbiological analysis of thyme-CMC emulsions for shelf-life extension of shrimps
Popis výsledku v původním jazyce
Fresh meat is highly prone to spoilage as soon as it is slaughtered. The time frame from the fresh to the spoiled stage is very narrow. Therefore, it is highly pertinent to control the environment of the freshly slaughtered meat to reduce spoilage (of all types) as soon as possible. Advanced packaging systems such as edible coatings can facilitate superior meat products. Furthermore, exploring sustainable packaging materials derived from waste generated in slaughter industries is gaining momentum. The carboxymethyl cellulose emulsions with encapsulated thyme oil was prepared and characterised. The emulsions were used as edible coatings for shrimps. The total volatile count of the shrimps coated with 3% emulsion was found to be the best for inhibiting bacterial growth.
Název v anglickém jazyce
Physico-chemical and microbiological analysis of thyme-CMC emulsions for shelf-life extension of shrimps
Popis výsledku anglicky
Fresh meat is highly prone to spoilage as soon as it is slaughtered. The time frame from the fresh to the spoiled stage is very narrow. Therefore, it is highly pertinent to control the environment of the freshly slaughtered meat to reduce spoilage (of all types) as soon as possible. Advanced packaging systems such as edible coatings can facilitate superior meat products. Furthermore, exploring sustainable packaging materials derived from waste generated in slaughter industries is gaining momentum. The carboxymethyl cellulose emulsions with encapsulated thyme oil was prepared and characterised. The emulsions were used as edible coatings for shrimps. The total volatile count of the shrimps coated with 3% emulsion was found to be the best for inhibiting bacterial growth.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Bezpečnosť a kvalita potravín: Zborník vedeckých prác
ISBN
978-80-8266-056-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
230-235
Název nakladatele
Garmond Nitra
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Piešťany
Datum konání akce
20. 3. 2024
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—