Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Physico-chemical and microbiological analysis of thyme-CMC emulsions for shelf-life extension of shrimps

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F24%3A63574799" target="_blank" >RIV/70883521:28110/24:63574799 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.15414/2024.sqf24-psp" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.15414/2024.sqf24-psp</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.15414/2024.sqf24-psp" target="_blank" >10.15414/2024.sqf24-psp</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Physico-chemical and microbiological analysis of thyme-CMC emulsions for shelf-life extension of shrimps

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Fresh meat is highly prone to spoilage as soon as it is slaughtered. The time frame from the fresh to the spoiled stage is very narrow. Therefore, it is highly pertinent to control the environment of the freshly slaughtered meat to reduce spoilage (of all types) as soon as possible. Advanced packaging systems such as edible coatings can facilitate superior meat products. Furthermore, exploring sustainable packaging materials derived from waste generated in slaughter industries is gaining momentum. The carboxymethyl cellulose emulsions with encapsulated thyme oil was prepared and characterised. The emulsions were used as edible coatings for shrimps. The total volatile count of the shrimps coated with 3% emulsion was found to be the best for inhibiting bacterial growth.

  • Název v anglickém jazyce

    Physico-chemical and microbiological analysis of thyme-CMC emulsions for shelf-life extension of shrimps

  • Popis výsledku anglicky

    Fresh meat is highly prone to spoilage as soon as it is slaughtered. The time frame from the fresh to the spoiled stage is very narrow. Therefore, it is highly pertinent to control the environment of the freshly slaughtered meat to reduce spoilage (of all types) as soon as possible. Advanced packaging systems such as edible coatings can facilitate superior meat products. Furthermore, exploring sustainable packaging materials derived from waste generated in slaughter industries is gaining momentum. The carboxymethyl cellulose emulsions with encapsulated thyme oil was prepared and characterised. The emulsions were used as edible coatings for shrimps. The total volatile count of the shrimps coated with 3% emulsion was found to be the best for inhibiting bacterial growth.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Bezpečnosť a kvalita potravín: Zborník vedeckých prác

  • ISBN

    978-80-8266-056-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    230-235

  • Název nakladatele

    Garmond Nitra

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Piešťany

  • Datum konání akce

    20. 3. 2024

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku