Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Isolation and thermal stabilization of bacteriocin nisin derived from whey for antimicrobial modifications of polymers

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28610%2F17%3A63517141" target="_blank" >RIV/70883521:28610/17:63517141 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/26722861:_____/17:N0000033

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1155/2017/3072582" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1155/2017/3072582</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1155/2017/3072582" target="_blank" >10.1155/2017/3072582</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Isolation and thermal stabilization of bacteriocin nisin derived from whey for antimicrobial modifications of polymers

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This work describes novel alternative for extraction of bacteriocin nisin from a whey fermentation media and its stabilization by using polyethylene glycol as matrix with high practical applicability. This product was compared with commercially available nisin product stabilized by sodium chloride and nisin extracted and stabilized by using ammonium sulfate and polysorbate 80. The stability of samples was tested by means of long-term storage at -18, 4, 25, and 55 degrees C up to 165 days. The nisin content in the samples was determined by high-performance liquid chromatography and electrophoresis. In addition, effect of whey fortification with lactose on nisin production and antibacterial activity studied against Staphylococcus aureus was tested. Results show that stabilization by polyethylene glycol provides enhanced nisin activity at 55 degrees C after 14 days and long-term stability at 25 degrees C with keeping antibacterial activity.

  • Název v anglickém jazyce

    Isolation and thermal stabilization of bacteriocin nisin derived from whey for antimicrobial modifications of polymers

  • Popis výsledku anglicky

    This work describes novel alternative for extraction of bacteriocin nisin from a whey fermentation media and its stabilization by using polyethylene glycol as matrix with high practical applicability. This product was compared with commercially available nisin product stabilized by sodium chloride and nisin extracted and stabilized by using ammonium sulfate and polysorbate 80. The stability of samples was tested by means of long-term storage at -18, 4, 25, and 55 degrees C up to 165 days. The nisin content in the samples was determined by high-performance liquid chromatography and electrophoresis. In addition, effect of whey fortification with lactose on nisin production and antibacterial activity studied against Staphylococcus aureus was tested. Results show that stabilization by polyethylene glycol provides enhanced nisin activity at 55 degrees C after 14 days and long-term stability at 25 degrees C with keeping antibacterial activity.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20903 - Bioproducts (products that are manufactured using biological material as feedstock) biomaterials, bioplastics, biofuels, bioderived bulk and fine chemicals, bio-derived novel materials

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    International Journal of Polymer Science

  • ISSN

    1687-9422

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    Neuveden

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Neuveden

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    1-7

  • Kód UT WoS článku

    000415172800001

  • EID výsledku v databázi Scopus