Ochratoxin A - health risk assessment for selected population groups in the Czech Republic - 2th year of solution of a new research project
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F12%3A00009743" target="_blank" >RIV/75010330:_____/12:00009743 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Ochratoxin A - health risk assessment for selected population groups in the Czech Republic - 2th year of solution of a new research project
Popis výsledku v původním jazyce
Ochratoxin A (OTA) is a very important mycotoxin and is produced by Aspergillus and Penicillium species. OTA is mycotoxin with genotoxic, carcinogenic, teratogenic and immunosuppressive effects. This mycotoxin is a common contaminant of various foods including cereals, spices, coffee, cacao, beer, wine, raisins, pulses. Samples from 53 types of foodstuffs of plant origin were collected in 4 sampling terms at 12 regions of the Czech Republic in years 2011-2012. In total, 636 food samples were gathered and analyzed. Validated and accredited ultra-trace HPLC-FD method has been used for OTA determination. The food samples were cleaned by immunoaffinity chromatography (OCHRAPREPR columns, R-Biopharm, Germany) (SKARKOVA and OSTRY, 2012). Limit of quantification of the method (LOQ) ranged between 0.01-0.2 --#956;g/kg depending on the type of sample matrix. Quality of laboratory results was assured by successful participation in international inter-laboratory proficiency testing (FAPAS, FERA,
Název v anglickém jazyce
Ochratoxin A - health risk assessment for selected population groups in the Czech Republic - 2th year of solution of a new research project
Popis výsledku anglicky
Ochratoxin A (OTA) is a very important mycotoxin and is produced by Aspergillus and Penicillium species. OTA is mycotoxin with genotoxic, carcinogenic, teratogenic and immunosuppressive effects. This mycotoxin is a common contaminant of various foods including cereals, spices, coffee, cacao, beer, wine, raisins, pulses. Samples from 53 types of foodstuffs of plant origin were collected in 4 sampling terms at 12 regions of the Czech Republic in years 2011-2012. In total, 636 food samples were gathered and analyzed. Validated and accredited ultra-trace HPLC-FD method has been used for OTA determination. The food samples were cleaned by immunoaffinity chromatography (OCHRAPREPR columns, R-Biopharm, Germany) (SKARKOVA and OSTRY, 2012). Limit of quantification of the method (LOQ) ranged between 0.01-0.2 --#956;g/kg depending on the type of sample matrix. Quality of laboratory results was assured by successful participation in international inter-laboratory proficiency testing (FAPAS, FERA,
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
DN - Vliv životního prostředí na zdraví
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/NT12051" target="_blank" >NT12051: Ochratoxin A - hodnocení zdravotního rizika pro vybrané populační skupiny v ČR</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník prednášok z konferencie MYKOTOXINY 2012
ISBN
978-80-7080-829-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
29-34
Název nakladatele
VŠCHT
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Bratislava
Datum konání akce
18. 10. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—