Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ochratoxin A - health risk assessment for selected population groups in the Czech Republic - 2th year of solution of a new research project

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F12%3A00009743" target="_blank" >RIV/75010330:_____/12:00009743 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Ochratoxin A - health risk assessment for selected population groups in the Czech Republic - 2th year of solution of a new research project

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ochratoxin A (OTA) is a very important mycotoxin and is produced by Aspergillus and Penicillium species. OTA is mycotoxin with genotoxic, carcinogenic, teratogenic and immunosuppressive effects. This mycotoxin is a common contaminant of various foods including cereals, spices, coffee, cacao, beer, wine, raisins, pulses. Samples from 53 types of foodstuffs of plant origin were collected in 4 sampling terms at 12 regions of the Czech Republic in years 2011-2012. In total, 636 food samples were gathered and analyzed. Validated and accredited ultra-trace HPLC-FD method has been used for OTA determination. The food samples were cleaned by immunoaffinity chromatography (OCHRAPREPR columns, R-Biopharm, Germany) (SKARKOVA and OSTRY, 2012). Limit of quantification of the method (LOQ) ranged between 0.01-0.2 --#956;g/kg depending on the type of sample matrix. Quality of laboratory results was assured by successful participation in international inter-laboratory proficiency testing (FAPAS, FERA,

  • Název v anglickém jazyce

    Ochratoxin A - health risk assessment for selected population groups in the Czech Republic - 2th year of solution of a new research project

  • Popis výsledku anglicky

    Ochratoxin A (OTA) is a very important mycotoxin and is produced by Aspergillus and Penicillium species. OTA is mycotoxin with genotoxic, carcinogenic, teratogenic and immunosuppressive effects. This mycotoxin is a common contaminant of various foods including cereals, spices, coffee, cacao, beer, wine, raisins, pulses. Samples from 53 types of foodstuffs of plant origin were collected in 4 sampling terms at 12 regions of the Czech Republic in years 2011-2012. In total, 636 food samples were gathered and analyzed. Validated and accredited ultra-trace HPLC-FD method has been used for OTA determination. The food samples were cleaned by immunoaffinity chromatography (OCHRAPREPR columns, R-Biopharm, Germany) (SKARKOVA and OSTRY, 2012). Limit of quantification of the method (LOQ) ranged between 0.01-0.2 --#956;g/kg depending on the type of sample matrix. Quality of laboratory results was assured by successful participation in international inter-laboratory proficiency testing (FAPAS, FERA,

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    DN - Vliv životního prostředí na zdraví

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/NT12051" target="_blank" >NT12051: Ochratoxin A - hodnocení zdravotního rizika pro vybrané populační skupiny v ČR</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Zborník prednášok z konferencie MYKOTOXINY 2012

  • ISBN

    978-80-7080-829-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    29-34

  • Název nakladatele

    VŠCHT

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Bratislava

  • Datum konání akce

    18. 10. 2012

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku