Producers and important dietary sources of ochratoxin A and citrinin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F13%3A00010100" target="_blank" >RIV/75010330:_____/13:00010100 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62690094:18470/13:50001775
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.3390/toxins5091574" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.3390/toxins5091574</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.3390/toxins5091574" target="_blank" >10.3390/toxins5091574</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Producers and important dietary sources of ochratoxin A and citrinin
Popis výsledku v původním jazyce
Ochratoxin A (OTA) is a very important mycotoxin, and its research is focused right now on the new findings of OTA, like being a complete carcinogen, information about OTA producers and new exposure sources of OTA. Citrinin (CIT) is another important mycotoxin, too, and its research turns towards nephrotoxicity. OTA was frequently found in foodstuffs of both plant origin (e.g., cereal products, coffee, vegetable, liquorice, raisins, wine) and animal origin (e.g., pork/poultry). CIT was also found in foodstuffs of vegetable origin (e.g., cereals, pomaceous fruits, black olive, roasted nuts, spices), food supplements based on rice fermented with red microfungi Monascus purpureus and in foodstuffs of animal origin (e.g., cheese).
Název v anglickém jazyce
Producers and important dietary sources of ochratoxin A and citrinin
Popis výsledku anglicky
Ochratoxin A (OTA) is a very important mycotoxin, and its research is focused right now on the new findings of OTA, like being a complete carcinogen, information about OTA producers and new exposure sources of OTA. Citrinin (CIT) is another important mycotoxin, too, and its research turns towards nephrotoxicity. OTA was frequently found in foodstuffs of both plant origin (e.g., cereal products, coffee, vegetable, liquorice, raisins, wine) and animal origin (e.g., pork/poultry). CIT was also found in foodstuffs of vegetable origin (e.g., cereals, pomaceous fruits, black olive, roasted nuts, spices), food supplements based on rice fermented with red microfungi Monascus purpureus and in foodstuffs of animal origin (e.g., cheese).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
DN - Vliv životního prostředí na zdraví
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/NT12051" target="_blank" >NT12051: Ochratoxin A - hodnocení zdravotního rizika pro vybrané populační skupiny v ČR</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Toxins
ISSN
2072-6651
e-ISSN
—
Svazek periodika
5
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
CH - Švýcarská konfederace
Počet stran výsledku
13
Strana od-do
1574-1586
Kód UT WoS článku
000328628700005
EID výsledku v databázi Scopus
—