Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Exposure assessment within a Total Diet Study: a comparison of the use of the pan-European classification system FoodEx-1 with national food classification systems

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F15%3A00010819" target="_blank" >RIV/75010330:_____/15:00010819 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691515000320" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691515000320</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.fct.2015.01.019" target="_blank" >10.1016/j.fct.2015.01.019</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Exposure assessment within a Total Diet Study: a comparison of the use of the pan-European classification system FoodEx-1 with national food classification systems

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A Total Diet Study (TDS) consists of selecting, collecting and preparing commonly consumed foods purchased at retail level and analysing them for harmful and/or beneficial chemical substances. A food classification system is needed to link food consumption data with the contaminant concentration data obtained in the TDS for the exposure assessment. In this study a comparison was made between the use of a national food classification systems and the use of FoodEx-1, developed and recommended by the European Food Safety Authority (EFSA). The work was performed using data of six European countries: Belgium, Czech Republic, France, The Netherlands, Spain and the UK. For each population, exposure to contaminant A (organic compounds) and/or contaminant B (inorganic compound) was assessed by the Monte Carlo Risk Assessment (MCRA) software using the national classification system and FoodEx-1 for food consumption data and for TDS laboratory results. Minimal differences between both approaches

  • Název v anglickém jazyce

    Exposure assessment within a Total Diet Study: a comparison of the use of the pan-European classification system FoodEx-1 with national food classification systems

  • Popis výsledku anglicky

    A Total Diet Study (TDS) consists of selecting, collecting and preparing commonly consumed foods purchased at retail level and analysing them for harmful and/or beneficial chemical substances. A food classification system is needed to link food consumption data with the contaminant concentration data obtained in the TDS for the exposure assessment. In this study a comparison was made between the use of a national food classification systems and the use of FoodEx-1, developed and recommended by the European Food Safety Authority (EFSA). The work was performed using data of six European countries: Belgium, Czech Republic, France, The Netherlands, Spain and the UK. For each population, exposure to contaminant A (organic compounds) and/or contaminant B (inorganic compound) was assessed by the Monte Carlo Risk Assessment (MCRA) software using the national classification system and FoodEx-1 for food consumption data and for TDS laboratory results. Minimal differences between both approaches

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FQ - Veřejné zdravotnictví, sociální lékařství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/7E13030" target="_blank" >7E13030: Total Diet Study Exposure</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food and Chemical Toxicology

  • ISSN

    0278-6915

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    78

  • Číslo periodika v rámci svazku

    April

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    221-229

  • Kód UT WoS článku

    000352663400027

  • EID výsledku v databázi Scopus