Exposure assessment within a Total Diet Study: a comparison of the use of the pan-European classification system FoodEx-1 with national food classification systems
Popis výsledku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
Výsledek na webu
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691515000320
DOI - Digital Object Identifier
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Exposure assessment within a Total Diet Study: a comparison of the use of the pan-European classification system FoodEx-1 with national food classification systems
Popis výsledku v původním jazyce
A Total Diet Study (TDS) consists of selecting, collecting and preparing commonly consumed foods purchased at retail level and analysing them for harmful and/or beneficial chemical substances. A food classification system is needed to link food consumption data with the contaminant concentration data obtained in the TDS for the exposure assessment. In this study a comparison was made between the use of a national food classification systems and the use of FoodEx-1, developed and recommended by the European Food Safety Authority (EFSA). The work was performed using data of six European countries: Belgium, Czech Republic, France, The Netherlands, Spain and the UK. For each population, exposure to contaminant A (organic compounds) and/or contaminant B (inorganic compound) was assessed by the Monte Carlo Risk Assessment (MCRA) software using the national classification system and FoodEx-1 for food consumption data and for TDS laboratory results. Minimal differences between both approaches
Název v anglickém jazyce
Exposure assessment within a Total Diet Study: a comparison of the use of the pan-European classification system FoodEx-1 with national food classification systems
Popis výsledku anglicky
A Total Diet Study (TDS) consists of selecting, collecting and preparing commonly consumed foods purchased at retail level and analysing them for harmful and/or beneficial chemical substances. A food classification system is needed to link food consumption data with the contaminant concentration data obtained in the TDS for the exposure assessment. In this study a comparison was made between the use of a national food classification systems and the use of FoodEx-1, developed and recommended by the European Food Safety Authority (EFSA). The work was performed using data of six European countries: Belgium, Czech Republic, France, The Netherlands, Spain and the UK. For each population, exposure to contaminant A (organic compounds) and/or contaminant B (inorganic compound) was assessed by the Monte Carlo Risk Assessment (MCRA) software using the national classification system and FoodEx-1 for food consumption data and for TDS laboratory results. Minimal differences between both approaches
Klasifikace
Druh
Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FQ - Veřejné zdravotnictví, sociální lékařství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food and Chemical Toxicology
ISSN
0278-6915
e-ISSN
—
Svazek periodika
78
Číslo periodika v rámci svazku
April
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
221-229
Kód UT WoS článku
000352663400027
EID výsledku v databázi Scopus
—
Základní informace
Druh výsledku
Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP
FQ - Veřejné zdravotnictví, sociální lékařství
Rok uplatnění
2015