Systém popisu a klasifikace vzorků potravin pro hodnocení zdravotních rizik - FoodEx2
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F16%3A00011281" target="_blank" >RIV/75010330:_____/16:00011281 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Systém popisu a klasifikace vzorků potravin pro hodnocení zdravotních rizik - FoodEx2
Popis výsledku v původním jazyce
Hlavním problémem při popisu potravin není najít ten správný název nebo termín pro potravinu, ale to, že jednotlivé popisné spolu nejsou navzájem kompatibilní. Díky tomu je složité tato data sdílet mezi jednotlivými státy, vědeckými týmy, ale někdy i v rámci samotné organizace. Proto Evropská agentura pro bezpečnost potravin (EFSA), společně s externími pracovníky navrhla popisný systémFoodEx, který má obecnou použitelnost a je propojitelný s již existujícími databázemi. Systém se skládá z velkého množství jednotlivých potravin, seskupených do širších skupin, které jsou zasazeny v přehledné hierarchické struktuře. Krátce po vydání a implementaci systému FoodExse již v roce 2011 začala zpracovávat nová revize (FoodEx2), která by umožnila co nejpřesnější popis i klasifikaci potravin. V porovnání s předchozí verzí přibyla možnost doplnit k potravině další informace připojením tzv. facet a facetových deskriptorů. Tento unikátní systém byl implementován do struktury "Standard sample description", harmonizovaného systému pro zápis údajů o odběru a analýze vzorků potravin a krmiv nežádoucích i prospěšných chemických látek v potravinách, krmivech a ve vodě.
Název v anglickém jazyce
FOODEX2 - Food Classification and Description System for health risk assessment
Popis výsledku anglicky
The main problem of food terminology is not the difficulty of finding the best terms or ways of describing food, but the fact that inconsistent, and often incompatible terminologies are used in different areas. Consequently, it is difficult to exchange data between countries, between scientific disciplines, or even between organisations within the same country. For that reason, European food safety authority (EFSA) and external experts proposed a suitable description system with general applicability and ability to link all diverse food database - Food Classification and DescriptionSystem for exposure assessment (FoodEx).The systém consists of descriptions of a large number of individual food items aggregated into food groups and broader food categories in a hierarchical parent-child relationship structure. Shortly after the first release, new revision (FoodEx2) was introduced in 2011. Compared to the previous FoodEx system,even more expanded list of food items can be now complemented by additional information through the useof facets and facet descriptors. This original system is implemented into Standard sample description, harmonized system of analytical measurement data for the presence ofharmfulorbeneficialchemicalsubstances in food, feed and water.(Articles 22 and 23 ofRegulation EC No 178/2002).
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
DN - Vliv životního prostředí na zdraví
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů