Jaké jsou možné dopady vzorkování pitné vody dle nové legislativy na nálezy organotrofních bakterií?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F19%3A00012510" target="_blank" >RIV/75010330:_____/19:00012510 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.ekomonitor.cz/seminare/2019-02-06-vodarenska-biologie-2019#prezentace" target="_blank" >http://www.ekomonitor.cz/seminare/2019-02-06-vodarenska-biologie-2019#prezentace</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Jaké jsou možné dopady vzorkování pitné vody dle nové legislativy na nálezy organotrofních bakterií?
Popis výsledku v původním jazyce
Předmětem příspěvku je zhodnotit vliv procesu vzorkování pitných vod na počet bakterií (celkový počet bakterií stanovených metodou průtokové cytometric a počet kolonií při 22 °C a 36 °C) v odebraných vzorcích. Počty bakterií, včetně kultivovatelných mikroorganismů byly nejvyšší v „prvním podílu“ odtáčené vody, tudíž se jednalo o jejich pomnožení především během stagnace ve vodovodní baterii. Po odtočení dvou litrů byly již bakteriální počty nižší a po odtečení 4 a více litrů se počet bakterií ustálil. Možný vliv dezinfekčního činidla na vzorek vody závisí především na technice provádění dezinfekce kohoutku, která však není v technických normách specifikována. V řadě odběrových míst se zdá být výrazně větší nebezpečí ovlivnění vzorku, odebraného pouze po krátkém proplachu teplotou, než dezinfekčním činidlem.
Název v anglickém jazyce
What are the possible impacts of drinking water sampling according to the new legislation on the findings of organotrophic bacteria?
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was the evaluation of sampling to the bacterial counts (total counts of bacteria detected by means of flow cytometry and colony counts at 22°C and 36°C) in tap water samples. The highest bacterial counts were detected in the „first portion" (no run off) because of its multiplication in water battery during stagnation. After run 2 liters off the bacterial counts were lower and after run 4 liters off the bacterial counts were stabilized. The possible influence of disinfection depends mainly on the concrete technique of sampling, which is not specified in technical standard. In the most of sampling points, the bigger negative influence of water temperature than the influence of disinfection is expected.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
30304 - Public and environmental health
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Vodárenská biologie 2019
ISBN
978-80-88238-12-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
20-24
Název nakladatele
Vodní zdroje EKOMONITOR spol. s r.o.
Místo vydání
Chrudim
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
6. 2. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—