Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Metody senzorické analýzy vody a jejich použití ve vodárenské praxi

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F22%3A00014009" target="_blank" >RIV/75010330:_____/22:00014009 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Metody senzorické analýzy vody a jejich použití ve vodárenské praxi

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Estetická kvalita vody co do jejího pachu, chuti a vzhledu je klíčová z hlediska spotřebitelů, a proto musí této vlastnosti věnovat výrobci pitné vody zvýšenou pozornost. Tato pozornost začíná od základního požadavku: umět tyto vlastnosti exaktně stanovit. To se ukazuje jako problém zejména u pachu a chuti, protože tato oblast laboratorní znalosti a praxe bývá často zanedbávána. Náš příspěvek ukazuje, že vedle orientační senzorické analýzy podle ČSN 75 7340 a stanovení prahového čísla pachu/chuti podle ČSN EN 1622 existuje celá řada dalších standardních metod, které se v moderním vodárenství uplatňují a kterým by měli laboratoře i výrobci vody v ČR začít věnovat pozornost a zařazovat je do spektra používaných nástrojů.

  • Název v anglickém jazyce

    Methods of sensory analysis of water and their use in waterworks practice

  • Popis výsledku anglicky

    Aesthetic quality of water due to its odour, taste, and appearance is a key characteristic for consumers and higher attention should be paid to this element from water suppliers. This attention starts with basic requirement: ability to identify exactly these qualities. It seems to be the problem especially regarding taste and odour as this area of laboratory proficiency and practice has been neglected for years. Our paper wants to show that beside approximate sensory analysis according to ČSN 75 7340 and determination of the threshold odour/flavour numbers according to ČSN EN 1622 there are number of other standard methods, which has been used in modern water management practice. Both laboratories and water producers in the Czech Republic should pay proper attention to these sensory methods and include them in the portfolio of available tools.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30304 - Public and environmental health

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TL03000252" target="_blank" >TL03000252: Kohoutkovou nebo balenou: Bariéry a motivace konzumace pitné vody</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Vodárenská biologie 2022

  • ISBN

    978-80-88238-24-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    104-108

  • Název nakladatele

    Vodní zdroje EKOMONITOR spol. s r.o.

  • Místo vydání

    Chrudim

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    10. 2. 2022

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku