Metody senzorické analýzy vody a jejich použití ve vodárenské praxi
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F22%3A00014009" target="_blank" >RIV/75010330:_____/22:00014009 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metody senzorické analýzy vody a jejich použití ve vodárenské praxi
Popis výsledku v původním jazyce
Estetická kvalita vody co do jejího pachu, chuti a vzhledu je klíčová z hlediska spotřebitelů, a proto musí této vlastnosti věnovat výrobci pitné vody zvýšenou pozornost. Tato pozornost začíná od základního požadavku: umět tyto vlastnosti exaktně stanovit. To se ukazuje jako problém zejména u pachu a chuti, protože tato oblast laboratorní znalosti a praxe bývá často zanedbávána. Náš příspěvek ukazuje, že vedle orientační senzorické analýzy podle ČSN 75 7340 a stanovení prahového čísla pachu/chuti podle ČSN EN 1622 existuje celá řada dalších standardních metod, které se v moderním vodárenství uplatňují a kterým by měli laboratoře i výrobci vody v ČR začít věnovat pozornost a zařazovat je do spektra používaných nástrojů.
Název v anglickém jazyce
Methods of sensory analysis of water and their use in waterworks practice
Popis výsledku anglicky
Aesthetic quality of water due to its odour, taste, and appearance is a key characteristic for consumers and higher attention should be paid to this element from water suppliers. This attention starts with basic requirement: ability to identify exactly these qualities. It seems to be the problem especially regarding taste and odour as this area of laboratory proficiency and practice has been neglected for years. Our paper wants to show that beside approximate sensory analysis according to ČSN 75 7340 and determination of the threshold odour/flavour numbers according to ČSN EN 1622 there are number of other standard methods, which has been used in modern water management practice. Both laboratories and water producers in the Czech Republic should pay proper attention to these sensory methods and include them in the portfolio of available tools.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
30304 - Public and environmental health
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TL03000252" target="_blank" >TL03000252: Kohoutkovou nebo balenou: Bariéry a motivace konzumace pitné vody</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Vodárenská biologie 2022
ISBN
978-80-88238-24-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
104-108
Název nakladatele
Vodní zdroje EKOMONITOR spol. s r.o.
Místo vydání
Chrudim
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
10. 2. 2022
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—