Přístup laboratoří k chlorovému pachu a chuti pitné vody – výsledky dotazníkového šetření
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F24%3A00014895" target="_blank" >RIV/75010330:_____/24:00014895 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://seminare.ekomonitor.cz/data/seminars/200/secret-files/f736cc7b8bca34fc232665f178d414d1.pdf" target="_blank" >https://seminare.ekomonitor.cz/data/seminars/200/secret-files/f736cc7b8bca34fc232665f178d414d1.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Přístup laboratoří k chlorovému pachu a chuti pitné vody – výsledky dotazníkového šetření
Popis výsledku v původním jazyce
Příspěvek přináší výsledky dotazníkového šetření o přístupu k pachu a chuti pitné vody po chloru. Šetření bylo provedeno mezi laboratořemi dodávajícími výsledky o kvalitě pitné vody do informačního systému IS PiVo. Dotazník vyplnilo 44 laboratoří (respondence 60 %). Zhruba polovina respondentů při senzorickém stanovení v laboratoři pach a chuť po chloru ve výsledku zohledňuje. Při stanovení na místě, které však provádí jen 64 % respondentů, pach a chuť po chloru zohledňuje jen 36 % laboratoří. Novela vyhlášky č. 252/2004 Sb. z prosince 2023 nově zavádí povinnost zohledňovat v senzorickém rozboru i pachy a chutě způsobené použitým dezinfekčním přípravkem.
Název v anglickém jazyce
Laboratory approach to chlorine odor and taste of drinking water – results of a questionnaire survey
Popis výsledku anglicky
The article deals with results of the questionnaire survey on the approach to the chlorine smell and taste of drinking water. 44 laboratories supplying results on the quality of drinking water to the IS PiVo information system took part in the survey. The questionnaire was filled in by 44 laboratories (response rate 60%). Approximately half of the respondents take into account the smell and taste of chlorine in the sensory analysis in the laboratory. In the case of analysis in the field, which is performed by only 64% of respondents, it is less (36%). The amendment to the Decree No. 252/2004 Coll. of December 2023, newly introduces the obligation to take into account in the sensory analysis also odour and taste caused by the used disinfectant.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
30304 - Public and environmental health
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TL03000252" target="_blank" >TL03000252: Kohoutkovou nebo balenou: Bariéry a motivace konzumace pitné vody</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů