Pach a chuť pitné vody v ČR a jak je zlepšit
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F23%3A00014300" target="_blank" >RIV/75010330:_____/23:00014300 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.bienalkaczwa.cz/o-konferenci/sborniky-konference" target="_blank" >https://www.bienalkaczwa.cz/o-konferenci/sborniky-konference</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Pach a chuť pitné vody v ČR a jak je zlepšit
Popis výsledku v původním jazyce
Podle dostupných údajů existuje v ČR rozpor mezi hodnocením pachu a chuti pitné vody ze strany spotřebitelů a laboratoří. Podle dat z IS PiVo nejsou v podstatě s pachem/chutí pitné vody žádné problémy, protože jen zcela výjimečně jsou hodnoceny jako nepřijatelné. Avšak průzkumy spotřebitelů ukazují, že negativně vnímá pach/chuť pitné vody asi 5 až 15 % z nich. Příspěvek se zamýšlí nad příčinami, které mají kořeny v dlouhodobém podceňování organoleptické kvality vody, a informuje o chystaných opatřeních, jejichž cílem je zlepšení schopnosti laboratoří provádět senzorickou analýzu. Těmi jsou vyjasnění právního rámce, vydání metodické příručky a pilotní zavedení senzorického panelu spotřebitelů.
Název v anglickém jazyce
The smell and taste of drinking water in the Czech Republic and how to improve it
Popis výsledku anglicky
According to the available data, there is a discrepancy in the Czech Republic between the assessment of the smell and taste of drinking water by consumers and laboratories. According to the data from IS PiVo, there are essentially no problems with the smell/taste of drinking water, as they are only exceptionally rated as unacceptable. However, consumer surveys show that about 5 to 15% of them have a negative perception of the smell/taste of drinking water. The paper reflects on the causes rooted in the long-term underestimation of the organoleptic quality of water and informs about upcoming measures aimed at improving the ability of laboratories to perform sensory analysis. These are the clarification of the legal framework, the publication of a methodological manual and the pilot introduction of a consumer sensory panel.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
30304 - Public and environmental health
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TL03000252" target="_blank" >TL03000252: Kohoutkovou nebo balenou: Bariéry a motivace konzumace pitné vody</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů