Pohled do historie a současnosti ekologického zemědělství
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75075741%3A_____%2F13%3A%230000069" target="_blank" >RIV/75075741:_____/13:#0000069 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Pohled do historie a současnosti ekologického zemědělství
Popis výsledku v původním jazyce
Následující článek čtenáře seznamuje s nejdůležitějšími mezníky ve vývoji ekologického zemědělství ve světě i u nás, s jeho současným stavem v České republice společně se základními statistickými údaji a ve stručnosti se zaměřuje na rozvoj ekologického zemědělství v Jihomoravském kraji. Ekologické zemědělství se v posledních letech stává stále více diskutovaným tématem. Lidé více přemýšlejí nad kvalitou svého života, zajímají se o své zdraví, o prostředí ve kterém žijí a také o kvalitu a původ konzumovaných potravin. Pro vznik kvalitní a zdravé potraviny je dle ekologických zemědělců důležitá zejména zdravá a úrodná půda bez nepřirozených zásahů chemickými postřiky, prostředky a umělými hnojivy. Pěstovat a zpracovávat plodiny bez použití takových látekje základem ekologického zemědělství. To kombinuje nové poznatky s tisíciletými zkušenostmi našich předků, šetrným způsobem přistupuje k půdě, rostlinám, zvířatům a celé přírodě. A ne jenom potraviny jsou výsledným produktem ekologického
Název v anglickém jazyce
Insight into the history and present of organic farming
Popis výsledku anglicky
The following article presents the most important milestone in development of organic farming in the whole world and at our place, with its contemporary situation in the Czech Republic together with the basic statistical datas, and briefly focuses on organic farming in the South Moravia. Over the past years, organic farming becomes more and more discussed subject. People think more about the quality of their life, are interested in their health, in environment they live and also the quality and origin of the food they eat. According to organic farmers, is for the origins of high quality and healthy food important especially healthy and fertile soil without unnatural interferences of chemical sprays, detergents and fertilizers. To grow and process cropps without using of this agents is the basic of organic farming. It combines new knowledge with thousand years old experiences of our ancestors, takes friendly approach to soil, plants, animals and to the whole nature. And not only food is
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
AB - Dějiny
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Prameny a studie
ISSN
0862-8483
e-ISSN
—
Svazek periodika
50
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
137-149
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—