Rethinking a sustainable truffle sector under global crises
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F86652079%3A_____%2F21%3A00554269" target="_blank" >RIV/86652079:_____/21:00554269 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216224:14310/21:00123970
Výsledek na webu
<a href="https://www.erdkunde.uni-bonn.de/archive/2021/rethinking-a-sustainable-truffle-sector-under-global-crises" target="_blank" >https://www.erdkunde.uni-bonn.de/archive/2021/rethinking-a-sustainable-truffle-sector-under-global-crises</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.3112/erdkunde.2021.04.06" target="_blank" >10.3112/erdkunde.2021.04.06</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Rethinking a sustainable truffle sector under global crises
Popis výsledku v původním jazyce
Global climate change is the main threat for the emerging truffle sector, which already extends across seven key regions in the Americas, Europe, South Africa and Australasia. At the same time, the potential effects of financial crises and global pandemics have not yet been considered in most risk assessments. Here we describe the direct and indirect impacts of the actual coronavirus pandemic on the rising truffle sector. We discuss how COVID-19 affects small family businesses and international enterprises, and if the current harvest decline will have ecological long-term benefits. Furthermore, we question extant cultivation practices, irrigation techniques and trade systems to prepare for a more equitable and sustainable future of the global truffle industry. Despite various foci on one of the most expensive gourmet foods and its associated agroforestry, we expect our reflections to be valuable for many other high-value crops, and a green agriculture in general.
Název v anglickém jazyce
Rethinking a sustainable truffle sector under global crises
Popis výsledku anglicky
Global climate change is the main threat for the emerging truffle sector, which already extends across seven key regions in the Americas, Europe, South Africa and Australasia. At the same time, the potential effects of financial crises and global pandemics have not yet been considered in most risk assessments. Here we describe the direct and indirect impacts of the actual coronavirus pandemic on the rising truffle sector. We discuss how COVID-19 affects small family businesses and international enterprises, and if the current harvest decline will have ecological long-term benefits. Furthermore, we question extant cultivation practices, irrigation techniques and trade systems to prepare for a more equitable and sustainable future of the global truffle industry. Despite various foci on one of the most expensive gourmet foods and its associated agroforestry, we expect our reflections to be valuable for many other high-value crops, and a green agriculture in general.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EF16_019%2F0000797" target="_blank" >EF16_019/0000797: SustES - Adaptační strategie pro udržitelnost ekosystémových služeb a potravinové bezpečnosti v nepříznivých přírodních podmínkách</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Erdkunde
ISSN
0014-0015
e-ISSN
—
Svazek periodika
75
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
311-314
Kód UT WoS článku
000747920400005
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85123110745