Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
FI-IM5/067

*Výzkum a vývoj technologie umožňující výrobu piva pro celiatiky (bezlepkové pivo)

Cíle projektu

*Cílem předkládaného projektu je prostřednictvím výzkumu a následného vývoje vyvinout technologii výroby piva českého typu, vhodného pro osoby trpící celiakií. Celiakie je onemocnění, které je spuštěno účinkem prolaminů obsažených v obilovinách. Z hlediska výroby piva je tímto spouštěčem imunitní reakce gluten z ječmene. Ječný slad je hlavním zdrojem extraktu piva a tak je cílem projektu podstatně snížit množství glutenu ve sladu z ječmene a tím i v pivu. K tomuto účelu bude využita jednak částečná náhrada sladu jinými sladovanými obilovinami, které neobsahují gluten (pohanka obecná, pohanka tatarská, vhodné odrůdy prosa) a jednak rozštěpení glutenu v ječmenném sladu specifickými proteolytickými enzymy. Výběr vhodného enzymu bude zaměřen na minimální ovlivnění pěnivosti. Využití běžných proteas by vedlo k nepřijatelnému zhoršení pěnivosti a celkových senzorických kvalit piva.

Klíčová slova

celiac diseasebeerglutenbrewer's maltmaltbuckwheatmilletbarleybitternesscolourfermentingobjectivestage of a programmemashmashingfoaming qualitybrewer's yeastyeast

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo průmyslu a obchodu

  • Program

    IMPULS

  • Veřejná soutěž

    IMPULS 5 (SMPO20082)

  • Hlavní účastníci

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    FI-IM5/067

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    *Research and development of technology susceptible to produce the beer for people with celiac disease (gluten free beer)

  • Anotace anglicky

    *The objective of project is by means of research and developement to research a new technology of a new type beer with characteristic senzory properties of Czech beer. Developed beer also may use people with celiac disease. Celiac disease is an ill, which let down by prolamins included in cereals. In term of beer is self-starter of imunology reaction gluten in barley. Barley malt is a main resource of beer extrakt-main objective is to reduct quantity of gluten in barely malt and also in beer for this problem in part will be used partial replacement of barely malt to other cereal gluten free malt (suitable mutation of buckwheat and millet), in part splitting of gluten in barely malt with specific enzymes. Selecting of suitable enzyme will be focused ona minimal affecting of foaming quality (foaming quality is depending of a proteins with skills to create foam). Using of ordinary protease rapidly depress foaming quality.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    VV - Experimentální vývoj

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • CEP - další vedlejší obor

  • OECD FORD - odpovídající obory
    (dle převodníku)

    20801 - Environmental biotechnology
    20802 - Bioremediation, diagnostic biotechnologies (DNA chips and biosensing devices) in environmental management
    20803 - Environmental biotechnology related ethics
    20901 - Industrial biotechnology
    20902 - Bioprocessing technologies (industrial processes relying on biological agents to drive the process) biocatalysis, fermentation
    20903 - Bioproducts (products that are manufactured using biological material as feedstock) biomaterials, bioplastics, biofuels, bioderived bulk and fine chemicals, bio-derived novel materials
    21101 - Food and beverages
    30401 - Health-related biotechnology
    30402 - Technologies involving the manipulation of cells, tissues, organs or the whole organism (assisted reproduction)
    30403 - Technologies involving identifying the functioning of DNA, proteins and enzymes and how they influence the onset of disease and maintenance of well-being (gene-based diagnostics and therapeutic interventions [pharmacogenomics, gene-based therapeutics])
    30404 - Biomaterials (as related to medical implants, devices, sensors)
    30405 - Medical biotechnology related ethics
    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
    40402 - GM technology (crops and livestock), livestock cloning, marker assisted selection, diagnostics (DNA chips and biosensing devices for the early/accurate detection of diseases) biomass feedstock production technologies, biopharming
    40403 - Agricultural biotechnology related ethics

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Vyvinut způsob výroby piva českého typu vhodného pro celiaky za použití běžných surovin, dále byl vyvinut postup na sladování pohanky pro náhradu části ječného sladu bezlepkovou surovinou. Proběhl převod do výroby a produkt se vyrábí v pivovaru Žatec.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    14. 3. 2008

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2010

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    22. 4. 2010

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP11-MPO-FI-U/01:1

  • Datum dodání záznamu

    22. 6. 2011

Finance

  • Celkové uznané náklady

    8 043 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    2 725 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    5 317 tis. Kč