Postbiotika, bakteriální exopolysacharidy a nové oligosacharidy pro funkční synbiotické fermentované výrobky
Cíle projektu
Cílem projektu je vyvinout nové funkční synbiotické fermentované výrobky. Dílčími cíli pro dosažení cíle projektu jsou: 1) Izolovat, charakterizovat a vybrat kmeny bakterií mléčného kvašení a/nebo bifidobakterií s produkcí exopolysacharidů a potenciálem působit jako postbiotika. 2) Navrhnout postupy produkce a separace nových prebiotik na bázi oligosacharidů s fukosou nebo exopolysacharidů a tyto látky charakterizovat. 3) Ověřit účinnost vybraných kmenů, prebiotik a exopolysacharidů v podmínkách in vitro, včetně tkáňových modelů. 4) Získané poznatky využít pro navržení a vývoj nových fermentovaných výrobků.
Klíčová slova
postbioticsprobiotics, prebioticssynbioticsfermented dairy productsexopolysaccharidesfucose oligosaccharidestesting on tissue-cells cultures
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Program aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017 - 2025, ZEMĚ
Veřejná soutěž
SMZE2022MZE01
Hlavní účastníci
Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
QK22010186 - Smlouva o poskytnutí podpory
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Postbiotics, bacterial exopolysaccharides and new oligosaccharides for functional synbiotic fermented products
Anotace anglicky
The aim of this project is to develop novel functional synbiotic fermented products. For this aim, partial aims are: 1) To isolate, characterize and select strains of lactic acid bacteria and/or bifidobacteria with the production of exopolysaccharides and a potential to act as postbiotics. 2) To design procedures for the production and separation of new prebiotics based on oligosaccharides with fucose or exopolysaccharides and to characterize these substances. 3) To prove the efficiency of selected strains, prebiotics and exopolysacchardies under in vitro conditions, including cell-tissue models. 4) To use the obtained results for the design and development of new fermented products.
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
OECD FORD - hlavní obor
40500 - Other agricultural sciences
OECD FORD - vedlejší obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
OECD FORD - další vedlejší obor
21101 - Food and beverages
CEP - odpovídající obory
(dle převodníku)EI - Biotechnologie a bionika
GM - Potravinářství
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2022
Ukončení řešení
31. 12. 2025
Poslední stav řešení
K - Končící víceletý projekt
Poslední uvolnění podpory
1. 3. 2024
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Systémové označení dodávky dat
CEP25-MZE-QK-R
Datum dodání záznamu
17. 2. 2025
Finance
Celkové uznané náklady
16 146 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
13 725 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
2 405 tis. Kč
Základní informace
Uznané náklady
16 146 tis. Kč
Statní podpora
13 725 tis. Kč
85%
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
OECD FORD
Other agricultural sciences
Doba řešení
01. 01. 2022 - 31. 12. 2025