Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
QK22010186

Postbiotika, bakteriální exopolysacharidy a nové oligosacharidy pro funkční synbiotické fermentované výrobky

Cíle projektu

Cílem projektu je vyvinout nové funkční synbiotické fermentované výrobky. Dílčími cíli pro dosažení cíle projektu jsou: 1) Izolovat, charakterizovat a vybrat kmeny bakterií mléčného kvašení a/nebo bifidobakterií s produkcí exopolysacharidů a potenciálem působit jako postbiotika. 2) Navrhnout postupy produkce a separace nových prebiotik na bázi oligosacharidů s fukosou nebo exopolysacharidů a tyto látky charakterizovat. 3) Ověřit účinnost vybraných kmenů, prebiotik a exopolysacharidů v podmínkách in vitro, včetně tkáňových modelů. 4) Získané poznatky využít pro navržení a vývoj nových fermentovaných výrobků.

Klíčová slova

postbioticsprobiotics, prebioticssynbioticsfermented dairy productsexopolysaccharidesfucose oligosaccharidestesting on tissue-cells cultures

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo zemědělství

  • Program

    Program aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017 - 2025, ZEMĚ

  • Veřejná soutěž

    SMZE2022MZE01

  • Hlavní účastníci

    Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    QK22010186 - Smlouva o poskytnutí podpory

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Postbiotics, bacterial exopolysaccharides and new oligosaccharides for functional synbiotic fermented products

  • Anotace anglicky

    The aim of this project is to develop novel functional synbiotic fermented products. For this aim, partial aims are: 1) To isolate, characterize and select strains of lactic acid bacteria and/or bifidobacteria with the production of exopolysaccharides and a potential to act as postbiotics. 2) To design procedures for the production and separation of new prebiotics based on oligosaccharides with fucose or exopolysaccharides and to characterize these substances. 3) To prove the efficiency of selected strains, prebiotics and exopolysacchardies under in vitro conditions, including cell-tissue models. 4) To use the obtained results for the design and development of new fermented products.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    AP - Aplikovaný výzkum

  • OECD FORD - hlavní obor

    40500 - Other agricultural sciences

  • OECD FORD - vedlejší obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

  • OECD FORD - další vedlejší obor

    21101 - Food and beverages

  • CEP - odpovídající obory
    (dle převodníku)

    EI - Biotechnologie a bionika
    GM - Potravinářství

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2022

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2025

  • Poslední stav řešení

    K - Končící víceletý projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    1. 3. 2024

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP25-MZE-QK-R

  • Datum dodání záznamu

    17. 2. 2025

Finance

  • Celkové uznané náklady

    16 146 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    13 725 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    2 405 tis. Kč

Základní informace

Uznané náklady

16 146 tis. Kč

Statní podpora

13 725 tis. Kč

85%


Poskytovatel

Ministerstvo zemědělství

OECD FORD

Other agricultural sciences

Doba řešení

01. 01. 2022 - 31. 12. 2025