Polyphenolic compounds of grapes, wines and their antimutagenic and antioxidative properties
Project goals
The goal of this complex project will be investigation of the phenolic compounds distribution, especially gallic and caftaric acids, catechins, resveratrol, piceid and search for new stilbene derivatives, pterostilbene and pinosylvin in all parts of theselected European grapevine varieties and varieties of the interspecific crossing. Total amount of phenolic compounds, anthocyanins and sensoric aromatic profile will be measured. It is supposed to sample and to test 6 red and 6 white grape cultivars. The influence of mould Botrytis cinerea attack and other stress factors impact (dryness-irrigation) on the content of phenolic compounds in grapes and wines will be investigated. The content of phenolic compounds in the red wines during vinification and inthe white wines the influence of technological modification, e.g. clarification will be studied. In all wine samples their antimutagenic properties will be tested by Ames test and antioxidative capacity by EPR spectroscopy will be measured.
Keywords
Polyphenolic compoundsgrapeswineantimutagenityantioxidative properties
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Standard projects
Call for proposals
Standardní projekty 9 (SGA02006GA-ST)
Main participants
—
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
525/06/1757
Alternative language
Project name in Czech
Polyfenolické látky hroznů, révových vín a jejich antimutagenní a antioxidační vlastnosti
Annotation in Czech
Cílem předkládaného komplexního projektu bude sledování distribuce fenolických látek, zejména kyseliny gallové, kaftarové a dále katechinů, resveratrolu, piceidu a hledání dalších nových derivátů stilbenu jako např. pterostilbenu a pinosylvinu ve všech částech hroznů u vybraných evropských odrůd révy vinné a odrůd interspecifického křížení. Bude sledován celkový obsah fenolických látek, anthokyaninových barviv a senzorický aromatický profil. Předpokládáme odběr a testování nejméně 6 modrých odrůd a 6 bílých odrůd. Bude sledován vliv napadení plísní Botrytis cinerea a vliv stresových faktorů (sucho-závlaha) na obsah polyfenolických látek v hroznech a ve vínech. U červených vín bude sledován obsah fenolických látek během vinifikace (rototank, automatickývinifikátor, termovinifikace), u bílých vín pak vliv technologických úprav, např. čiření. U všech vzorků vín budou testovány jejich antimutagenní vlastnosti Amesovým testem a měřena antioxidační kapacita pomocí EPR spektroskopie.
Scientific branches
Completed project evaluation
Provider evaluation
S - Nesplněno zadání, bylo přistoupeno k sankčním ustanovením smlouvy
Project results evaluation
Distribution of polyphenolic compounds in different parts of Vitis vinifera L. (berries, stems, leaves, young lateral shoots) in 3 white and 3 blue varieties of healthy and varieties affected by Botrytis cinerea P. was studied. Grapes of white varieties
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2006
Realization period - end
Dec 31, 2008
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Apr 25, 2008
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP09-GA0-GA-U/02:2
Data delivery date
Oct 22, 2009
Finance
Total approved costs
4,714 thou. CZK
Public financial support
4,714 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK
Recognised costs
4 714 CZK thou.
Public support
4 714 CZK thou.
0%
Provider
Czech Science Foundation
CEP
GM - Food industry
Solution period
01. 01. 2006 - 31. 12. 2008