Výzkum vztahů mezi vlastnostmi kontaminující mikroflóry a tvorbou biogenních amínů jako rizikových toxikantů v systému hodnocení zdravotní nezávadnosti sýrů na spotřebitelském trhu.
Cíle projektu
Výzkum fyziologických charakteristik bakteriálních kontaminantů a jejich schopnosti tvořit biogenní amíny v podmínkách zpracování mléka na sýry ve výrobních závodech i při faremním zpracování mléka se zaměřením na rizika jejich výskytu ve zralých sýrech
Klíčová slova
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Program
Zdravý a kvalitní život
Veřejná soutěž
Zdravý a kvalitní život 2 (SMSM20082B2)
Hlavní účastníci
—
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
1182/2010-31
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Relationship research of contaminant microflora and biogenic amines as the risk toxicants in the system of cheese health unexceptionability on the consumer market
Anotace anglicky
The aims of this project are the physiological characteristics research of bacterial contaminants and their ability to produce biogenic amines in conditions of cheese production, the new procedure assurance of processing, control, identification of healthy and unexceptionable food and the found of their new sources.
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
EE - Mikrobiologie, virologie
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory
(dle převodníku)10606 - Microbiology
10607 - Virology
21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Řešení projektu probíhalo v souladu s jeho zadáním. Byly charakterizovány vlastností bakteriálních kmenů podílejících se na tvorbě biogenních aminů v různých stadiích výroby tvrdých sýrů.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 3. 2008
Ukončení řešení
31. 12. 2011
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
25. 2. 2011
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP12-MSM-2B-U/01:1
Datum dodání záznamu
3. 7. 2012
Finance
Celkové uznané náklady
8 710 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
7 831 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
879 tis. Kč
Základní informace
Uznané náklady
8 710 tis. Kč
Statní podpora
7 831 tis. Kč
89%
Poskytovatel
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
CEP
GM - Potravinářství
Doba řešení
01. 03. 2008 - 31. 12. 2011