Fyzikální metody sledování kvality potravin
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Program podnikatelského výzkumu
Veřejná soutěž
—
Hlavní účastníci
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Druh soutěže
—
Číslo smlouvy
—
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Physical properties of foods as a tool for quality control
Anotace anglicky
This project is continuation of the similar project having the support from the Ministry of Agriculture of Czech Republic. The aim of the project is the research in the area which is potential source of an indirect quick method of quality measurement. Bymeasuring the specific physical property it is possible the on-line measurement of the texture, consistency, rheology and colour of the foods. The project is more advanced in comparison to earlier program in measuring the colour of the food which is potentially the great tool for quality of foodstuffs measurement. The correlations between the sensoric texture and corresponding mechanical and rheological properties are searched in the framework of this project. The final goal of the research is to develop the sensors capable to be installed in the industrial conditions and indirectly measure the quality of the product so quickly to enable the process control (e.g. the colour of the cakes vs. heating intesity control, rheology of the collagen vs. dry m
Vědní obory
Kategorie VaV
—
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
—
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Bylo vyvinuto a ověřeno několik fyzikálních metod a přístrojů ke sledování fyzikálních vlastností potravin. Řešení přispělo i rozšíření mezinárodní databáze fyzikálně-chemických vlastností potravin.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 1996
Ukončení řešení
1. 1. 2000
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
—
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP/2001/MZE/MZE1QA/U/N/3:2
Datum dodání záznamu
—
Finance
Celkové uznané náklady
4 872 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
4 872 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč