Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Velmi dlouhé mastné kyseliny z mikroorganizmů

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Standardní projekty

  • Veřejná soutěž

    Standardní projekty 21 (SGA0201700001)

  • Hlavní účastníci

    Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i.<br>Univerzita Karlova / Přírodovědecká fakulta<br>Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    17-00027S

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Very long chain fatty acids from microorganisms

  • Anotace anglicky

    Very long-chain fatty acids (VLCFA) are those acids whose carbon chain is longer than 22 atoms. They are naturally occurring from bacteria to unicellular algae and yeasts to mammals, including humans. In the natural material they usually represent a few percent of the total fatty acids, yet their biological activity on mammals is not clarified. Their presence in the diet has been described to have both positive and negative effects. We shall therefore perform a screening of microorganisms potentially used as sources of VLCFA, focusing on less common species of algae and yeasts. We shall cultivate suitable microorganisms, analyze them for the presence of VLCFA, and adjust culture conditions (extreme temperature, salinity, radiation, etc.) for the purpose of ensuring VLCFA overproduction. Analysis will include methods such as GC-MS for separation and quantification of the methyl esters of fatty acids and HPLC/MS, and reverse phase argentation HPLC with APCI-MS and ESI-MS for analysis of complex mixtures of VLCFA.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

  • CEP - další vedlejší obor

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    21101 - Food and beverages

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Vysoký odborný přínos projektu je zřejmý z 16 článků publikovaných v časopisech s IF. Význam projektu základního výzkumu má přesah i do aplikované sféry. Výstupy grantu svou povahou a kvalitou splňují požadovanou úroveň, konečné počty výstupů převýšily deklarovaný odhad v návrhu projektu. Řešitelský tým dodržel grantová pravidla a řádně čerpal finanční prostředky.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2017

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2019

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    26. 4. 2019

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP20-GA0-GA-U/02:1

  • Datum dodání záznamu

    23. 7. 2020

Finance

  • Celkové uznané náklady

    7 200 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    6 888 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    312 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč