Redukce obsahu biogenních aminů v modelových systémech
Cíle projektu
Biogenní aminy (BA) jsou nízkomolekulární dusíkaté látky vznikající dekarboxylací aminokyselin s charakteristickými fyziologickými účinky v živých organizmech. Jejich nadměrný příjem může vést ke zdravotním problémům. Řada mikroorganizmů vyskytujících se v potravinách (např. kultury bakterií mléčného kvašení nebo gramnegativní kontaminanty) disponuje dekarboxylázovou aktivitou vedoucí k produkci BA. Výskyt BA tak podstatně ovlivňuje jakost potravin a jejich bezpečnost. Pozornost by proto měla být věnována nástrojům, které by mohly snížit obsah BA. Projekt je zaměřen na studium vlivu (i) mikroorganizmů schopných utilizovat některé BA; (ii) aplikaci enzymových preparátů, (iii) přirozeně se vyskytujících antimikrobních látek nebo kultur, které tyto látky produkují, na dekarboxylázovou aktivitu vybraných mikroorganizmů. Experimenty budou realizovány v modelových systémech bujónů simulujících podmínky v potravinách. Zároveň bude provedeno hodnocení vlivu vnějších faktorů na kinetiku degradace BA a expresi genů kódujících degradační enzymy (především aminooxidázy) a dekarboxylázy.
Klíčová slova
biogenic aminescontent reductionbacteriadegradationantimicrobial substances
Veřejná podpora
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
Program
Standardní projekty
Veřejná soutěž
Standardní projekty 21 (SGA0201700001)
Hlavní účastníci
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích / Fakulta zemědělská a technologická
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně / Fakulta technologickáDruh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
17-09594S
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Reduction of biogenic amines content in model systems
Anotace anglicky
Biogenic amines (BA) are low-molecular substances formed by decarboxylation of amino acids and known for their characteristic physiological effects exerted in living organisms. Their excessive intake can cause many health problems. Many microorganisms occurring in foodstuffs (e. g. lactic acid bacteria cultures or Gram-negative contaminants) are decarboxylase-positive and can produce BA. The presence of BA significantly influences the quality and safety of foodstuffs. Attention should be paid to available tools for the BA reduction. Therefore, the project will be focused on studying of (i) microorganisms with BA-degrading activity; (ii) application of enzyme preparations; (iii) natural antimicrobials or cultures that are able produced antibacterial substances on decarboxylase activity of selected microorganisms. Experiments will be carried out in model broths simulating the conditions in foodstuffs. The effect of external factors on BA-degradation kinetics and gene expression of the corresponding BA-degrading enzymes (amino oxidases) and decarboxylases will be also evaluated.
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
—
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory
(dle převodníku)21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Projekt přinesl řadu hodnotných poznatků týkajících se produkce a způsobů minimalizace biogenních aminů v potravinách a částečně rozšířil i poznatky o mikrobiální produkci těchto látek na úrovni DNA / RNA. Řešení projektu se účastnili tři PhD studenti.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2017
Ukončení řešení
31. 12. 2019
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
26. 4. 2019
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP20-GA0-GA-U/02:1
Datum dodání záznamu
23. 7. 2020
Finance
Celkové uznané náklady
7 103 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
6 392 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
711 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč
Základní informace
Uznané náklady
7 103 tis. Kč
Statní podpora
6 392 tis. Kč
89%
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
CEP
GM - Potravinářství
Doba řešení
01. 01. 2017 - 31. 12. 2019