Genomické adaptace a molekulární ekologie potravně produkčních systémů
Veřejná podpora
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
Program
Standardní projekty
Veřejná soutěž
Standardní projekty 23 (SGA0201900001)
Hlavní účastníci
Archeologický ústav AV ČR, Praha, v. v. i.
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
19-09352S
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Genomic Adaptations and Molecular Ecology of Food Production Systems
Anotace anglicky
After the Neolithic transition, food production played a crucial role in changing mankind’s relationship to nature, as well as not only our dietary habits and lifestyle, but ultimately our genetic structure as well. Archaeological and paleoecological evidence shows that, various forms of subsistence strategies such as pastoralism, and extensive or intensive agriculture have emerged and been developed in different parts of the world. From the beginning of the Neolithic, while polysaccharides and lipids were consumed in equal measure in Europe, the first food-production cultures in the Africa were based on livestock especially on the milking of domesticated animals, so people consumed relatively more lipids here. In contrast especially to Africa, the dietary habits in South Asia have been characterised from the beginnings of the Neolithic by vegetarian food; eating meat is still inadmissible here for religious reasons. This project aims to extend our knowledge of human genetic adaptations to dietary habits and natural environments, both in terms of genomic and epigenomic profiles.
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
OECD FORD - hlavní obor
10618 - Ecology
OECD FORD - vedlejší obor
—
OECD FORD - další vedlejší obor
—
CEP - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
EH - Ekologie – společenstva
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Projekt se zabýval genetickými adaptacemi lidských populací s ohledem na odlišnou stravu a přírodní podmínky. Projekt rozšířil znalosti o dynamice evoluční antropologie v oblasti Sahelského pásu. Výzkum mimo jiné prokázal perzistenci laktázy u pasteveckých komunit. Zapojení studentů formou disertačních a diplomových prací je vysoký. Nedostatky v dodržování grantových pravidel nebyly shledány.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2019
Ukončení řešení
30. 6. 2022
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
1. 4. 2022
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP23-GA0-GA-U
Datum dodání záznamu
26. 6. 2023
Finance
Celkové uznané náklady
7 825 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
7 825 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč