Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Genomické adaptace a molekulární ekologie potravně produkčních systémů

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Standardní projekty

  • Veřejná soutěž

    Standardní projekty 23 (SGA0201900001)

  • Hlavní účastníci

    Archeologický ústav AV ČR, Praha, v. v. i.

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    19-09352S

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Genomic Adaptations and Molecular Ecology of Food Production Systems

  • Anotace anglicky

    After the Neolithic transition, food production played a crucial role in changing mankind’s relationship to nature, as well as not only our dietary habits and lifestyle, but ultimately our genetic structure as well. Archaeological and paleoecological evidence shows that, various forms of subsistence strategies such as pastoralism, and extensive or intensive agriculture have emerged and been developed in different parts of the world. From the beginning of the Neolithic, while polysaccharides and lipids were consumed in equal measure in Europe, the first food-production cultures in the Africa were based on livestock especially on the milking of domesticated animals, so people consumed relatively more lipids here. In contrast especially to Africa, the dietary habits in South Asia have been characterised from the beginnings of the Neolithic by vegetarian food; eating meat is still inadmissible here for religious reasons. This project aims to extend our knowledge of human genetic adaptations to dietary habits and natural environments, both in terms of genomic and epigenomic profiles.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • OECD FORD - hlavní obor

    10618 - Ecology

  • OECD FORD - vedlejší obor

  • OECD FORD - další vedlejší obor

  • CEP - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    EH - Ekologie – společenstva

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Projekt se zabýval genetickými adaptacemi lidských populací s ohledem na odlišnou stravu a přírodní podmínky. Projekt rozšířil znalosti o dynamice evoluční antropologie v oblasti Sahelského pásu. Výzkum mimo jiné prokázal perzistenci laktázy u pasteveckých komunit. Zapojení studentů formou disertačních a diplomových prací je vysoký. Nedostatky v dodržování grantových pravidel nebyly shledány.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2019

  • Ukončení řešení

    30. 6. 2022

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    1. 4. 2022

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP23-GA0-GA-U

  • Datum dodání záznamu

    26. 6. 2023

Finance

  • Celkové uznané náklady

    7 825 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    7 825 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč