Využití syrovátky obohacené laktulosou pomocí isomerace v ní přítomné laktosy pro výrobu funkčních potravin
Cíle projektu
Cílem řešení je návrh technologických postupů na využití syrovátky pro výrobu produktů, především nápojů, obsahujících laktulosu.Jejich podstatou je třístupňové zpracování syrovátky,kdy nejprve bude provedeno obohacení syrovátky laktulosou, a to isomerací v ní přítomné laktosy.Dále bude získaný produkt podroben fermentací a nakonec provedena jeho finalisace dle druhu požadovaného výrobku. Navržené postupy budou prakticky bezodpadové respektující aspekt ochrany životního prostředí, energeticky a ekonomicky málo náročné, použitelné v podnicích vyrábějících sýry a tvarohy. Všechny výrobky jsou též funkčními potravinami, neboť obsahují laktulosu s prebiotickými účinky pro positivní ovlivnění růstu bifidogenních bakterií v zažívacím traktu.
Klíčová slova
Syrovátkalaktulosafunkční potravinyfermentované nealkoholické nápoje
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Program výzkumu MZE
Veřejná soutěž
Vědecké zhodnocení kulturních hodnot prostředí 5 (SMZE200400002)
Hlavní účastníci
—
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
27750/03-3020
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Utilization of whey enriched with lactulose using isomeration of lactose that is present in whey, for producion of functional foods.
Anotace anglicky
Object of the project is a proposal of whey utilization technology for production of foods containing lactulose, first of all beverages. The base of this technology is the three stage treatment; the whey is first enriched with lactulose using isomerationof lactose present in whey. The next step is fermentation and after that the product is finalized according to the required charakteristic of the end product.These technologies are practically wastless with regard on the enviromental protection and lowenergy and economy claims. They are suitable for dairies with cheese and curd production. All new products have character of functional foods. They contain lactulose with praebiotic effect of the positive influence on the bifidobacteria grows in digestivetract.
Vědní obory
Kategorie VaV
NV - Neprůmyslový výzkum (aplikovaný výzkum s výjimkou průmyslového)
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
GL - Rybářství
CEP - další vedlejší obor
CE - Biochemie
OECD FORD - odpovídající obory
(dle převodníku)10608 - Biochemistry and molecular biology
10609 - Biochemical research methods
21101 - Food and beverages
40103 - Fishery
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
I přes značné technické problémy v průběhu řešení, byly plánované výstupy projektu splněny. Finanční prostředky byly účelně vynaloženy. Z řešení vznikla jedna vědecká publikace, jeden užitný vzor.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 2. 2004
Ukončení řešení
1. 12. 2007
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
22. 2. 2007
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP08-MZE-QF-U/05:2
Datum dodání záznamu
20. 5. 2009
Finance
Celkové uznané náklady
2 828 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
2 828 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč
Základní informace
Uznané náklady
2 828 tis. Kč
Statní podpora
2 828 tis. Kč
100%
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
CEP
GM - Potravinářství
Doba řešení
01. 02. 2004 - 01. 12. 2007