Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
QF4011

Využití syrovátky obohacené laktulosou pomocí isomerace v ní přítomné laktosy pro výrobu funkčních potravin

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo zemědělství

  • Program

    Program výzkumu MZE

  • Veřejná soutěž

    Vědecké zhodnocení kulturních hodnot prostředí 5 (SMZE200400002)

  • Hlavní účastníci

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    27750/03-3020

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Utilization of whey enriched with lactulose using isomeration of lactose that is present in whey, for producion of functional foods.

  • Anotace anglicky

    Object of the project is a proposal of whey utilization technology for production of foods containing lactulose, first of all beverages. The base of this technology is the three stage treatment; the whey is first enriched with lactulose using isomerationof lactose present in whey. The next step is fermentation and after that the product is finalized according to the required charakteristic of the end product.These technologies are practically wastless with regard on the enviromental protection and lowenergy and economy claims. They are suitable for dairies with cheese and curd production. All new products have character of functional foods. They contain lactulose with praebiotic effect of the positive influence on the bifidobacteria grows in digestivetract.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    NV - Neprůmyslový výzkum (aplikovaný výzkum s výjimkou průmyslového)

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    GL - Rybářství

  • CEP - další vedlejší obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>21101 - Food and beverages<br>40103 - Fishery

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    I přes značné technické problémy v průběhu řešení, byly plánované výstupy projektu splněny. Finanční prostředky byly účelně vynaloženy. Z řešení vznikla jedna vědecká publikace, jeden užitný vzor.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 2. 2004

  • Ukončení řešení

    1. 12. 2007

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    22. 2. 2007

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP08-MZE-QF-U/05:2

  • Datum dodání záznamu

    20. 5. 2009

Finance

  • Celkové uznané náklady

    2 828 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    2 828 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč