Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
QF4011

Využití syrovátky obohacené laktulosou pomocí isomerace v ní přítomné laktosy pro výrobu funkčních potravin

Cíle projektu

Cílem řešení je návrh technologických postupů na využití syrovátky pro výrobu produktů, především nápojů, obsahujících laktulosu.Jejich podstatou je třístupňové zpracování syrovátky,kdy nejprve bude provedeno obohacení syrovátky laktulosou, a to isomerací v ní přítomné laktosy.Dále bude získaný produkt podroben fermentací a nakonec provedena jeho finalisace dle druhu požadovaného výrobku. Navržené postupy budou prakticky bezodpadové respektující aspekt ochrany životního prostředí, energeticky a ekonomicky málo náročné, použitelné v podnicích vyrábějících sýry a tvarohy. Všechny výrobky jsou též funkčními potravinami, neboť obsahují laktulosu s prebiotickými účinky pro positivní ovlivnění růstu bifidogenních bakterií v zažívacím traktu.

Klíčová slova

Syrovátkalaktulosafunkční potravinyfermentované nealkoholické nápoje

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo zemědělství

  • Program

    Program výzkumu MZE

  • Veřejná soutěž

    Vědecké zhodnocení kulturních hodnot prostředí 5 (SMZE200400002)

  • Hlavní účastníci

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    27750/03-3020

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Utilization of whey enriched with lactulose using isomeration of lactose that is present in whey, for producion of functional foods.

  • Anotace anglicky

    Object of the project is a proposal of whey utilization technology for production of foods containing lactulose, first of all beverages. The base of this technology is the three stage treatment; the whey is first enriched with lactulose using isomerationof lactose present in whey. The next step is fermentation and after that the product is finalized according to the required charakteristic of the end product.These technologies are practically wastless with regard on the enviromental protection and lowenergy and economy claims. They are suitable for dairies with cheese and curd production. All new products have character of functional foods. They contain lactulose with praebiotic effect of the positive influence on the bifidobacteria grows in digestivetract.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    NV - Neprůmyslový výzkum (aplikovaný výzkum s výjimkou průmyslového)

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    GL - Rybářství

  • CEP - další vedlejší obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD - odpovídající obory
    (dle převodníku)

    10608 - Biochemistry and molecular biology
    10609 - Biochemical research methods
    21101 - Food and beverages
    40103 - Fishery

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    I přes značné technické problémy v průběhu řešení, byly plánované výstupy projektu splněny. Finanční prostředky byly účelně vynaloženy. Z řešení vznikla jedna vědecká publikace, jeden užitný vzor.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 2. 2004

  • Ukončení řešení

    1. 12. 2007

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    22. 2. 2007

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP08-MZE-QF-U/05:2

  • Datum dodání záznamu

    20. 5. 2009

Finance

  • Celkové uznané náklady

    2 828 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    2 828 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč