Vliv tradičních a netradičních způsobů zpracování masa hospodářských a volně žijících zvířat na výskyt nově hrozících alimentárních virových, bakteriálních a parazitárních agens ve finálních produktech
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Komplexní udržitelné systémy v zemědělství 2012-2018 ?KUS?
Veřejná soutěž
Komplexní zemědělské systémy 1 (SMZE2012MZE01)
Hlavní účastníci
MP Krásno, a.s.<br>Univerzita Karlova / Farmaceutická fakulta v Hradci Králové<br>Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i.
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
46270/2012-MZE-17012
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
The effect of processing meat from farm and wild animals in traditional and non-traditional ways on the occurrence of emerging foodborne viral, bacterial and parasitic agents in the final products.
Anotace anglicky
The project will focus upon the health risks of consumption of insufficiently treated meat, including game, and selected types of meat products. This will include the monitoring of the presence of potentially pathogenic mycobacteria with zoonotic potential and selected viral (noroviruses, hepatitis A and E viruses) and parasitic (Toxoplasma gondii) causative agents of foodborne diseases. The effect of a series of technological processing steps on the occurrence of selected causative agents in the end products will also be assessed. Simultaneously, parameters obtained in a meat processing plant will be compared with those obtained from traditional procedures under domestic production conditions. Certified methods will be developed for detection of these emerging pathogens in various materials. If needed, changes in technology and additional control measures in the processing of meat, including game will be proposed with the aim of preventing the occurrence of the selected pathogens in the final produc
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
EE - Mikrobiologie, virologie
CEP - další vedlejší obor
FN - Epidemiologie, infekční nemoci a klinická imunologie
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>21101 - Food and beverages<br>30302 - Epidemiology<br>30303 - Infectious Diseases
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Projekt byl řešen v souladu s plánem projektu jak po věcné stránce, tak i z hlediska časového plánu. Dosažené výsledky jsou jednoznačným přínosem a to jak pro zpracovatele masa a výrobce masných výrobků, tak i pro konzumenty z hlediska vyšší ochrany jejich zdraví.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 4. 2012
Ukončení řešení
31. 12. 2016
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
14. 4. 2016
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP17-MZE-QJ-U/09:1
Datum dodání záznamu
30. 6. 2017
Finance
Celkové uznané náklady
14 120 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
12 345 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
1 775 tis. Kč