Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
QJ1210113

Vliv tradičních a netradičních způsobů zpracování masa hospodářských a volně žijících zvířat na výskyt nově hrozících alimentárních virových, bakteriálních a parazitárních agens ve finálních produktech

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo zemědělství

  • Program

    Komplexní udržitelné systémy v zemědělství 2012-2018 ?KUS?

  • Veřejná soutěž

    Komplexní zemědělské systémy 1 (SMZE2012MZE01)

  • Hlavní účastníci

    MP Krásno, a.s.<br>Univerzita Karlova / Farmaceutická fakulta v Hradci Králové<br>Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i.

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    46270/2012-MZE-17012

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    The effect of processing meat from farm and wild animals in traditional and non-traditional ways on the occurrence of emerging foodborne viral, bacterial and parasitic agents in the final products.

  • Anotace anglicky

    The project will focus upon the health risks of consumption of insufficiently treated meat, including game, and selected types of meat products. This will include the monitoring of the presence of potentially pathogenic mycobacteria with zoonotic potential and selected viral (noroviruses, hepatitis A and E viruses) and parasitic (Toxoplasma gondii) causative agents of foodborne diseases. The effect of a series of technological processing steps on the occurrence of selected causative agents in the end products will also be assessed. Simultaneously, parameters obtained in a meat processing plant will be compared with those obtained from traditional procedures under domestic production conditions. Certified methods will be developed for detection of these emerging pathogens in various materials. If needed, changes in technology and additional control measures in the processing of meat, including game will be proposed with the aim of preventing the occurrence of the selected pathogens in the final produc

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    AP - Aplikovaný výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • CEP - další vedlejší obor

    FN - Epidemiologie, infekční nemoci a klinická imunologie

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>21101 - Food and beverages<br>30302 - Epidemiology<br>30303 - Infectious Diseases

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Projekt byl řešen v souladu s plánem projektu jak po věcné stránce, tak i z hlediska časového plánu. Dosažené výsledky jsou jednoznačným přínosem a to jak pro zpracovatele masa a výrobce masných výrobků, tak i pro konzumenty z hlediska vyšší ochrany jejich zdraví.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 4. 2012

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2016

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    14. 4. 2016

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP17-MZE-QJ-U/09:1

  • Datum dodání záznamu

    30. 6. 2017

Finance

  • Celkové uznané náklady

    14 120 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    12 345 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    1 775 tis. Kč