Metody pro identifikaci, sledovatelnost a ověřování autenticity potravin a krmiv s komponenty živočišného původu
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Komplexní udržitelné systémy v zemědělství 2012-2018 ?KUS?
Veřejná soutěž
Komplexní zemědělské systémy 3 (SMZE2015MZE01)
Hlavní účastníci
Veterinární univerzita Brno / Fakulta veterinární hygieny a ekologie<br>Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i.
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
136-2015-17012
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Methods for identification, traceability and authenticity verification of feed mixtures and food containing components of animal origin
Anotace anglicky
The project will be focused on a development and optimization of methods of molecular biology and mass spectrometry for identification, direct detection and quantification of functional food and feed components of animal origin. A complex detection of 20 raw materials originating from different animal species and a complex detection of 11 selected chemical components with specific nutritional effects are to be developed. Logical multiplex systems of qPCR methods will be designed in order to detect raw materials originating from animal species, which are present in food and feed in minimal amounts or which are deliberately omitted from labelling for economic or social reasons (food fraud). During standardization of the methods a special focus will be put on their simplicity, rapidity, repeatability and robustness. A system for quantification of components from different animal species in food and feed using qPCR and a system using multiplex suspension array (xMAP technology) will be designed. Both molecular biology methods and mass spectrometry will be focused on raw food and feed, processed food and feed with various degrees of technological processing. The project outcomes will be used mainly by control bodies of the state administration in order to form complex information on composition, traceability, authenticity and quality of components and to prove intentional or unintentional food fraud. The dissemination of knowledge gained in the project among state administration officers, food and feed producers and processors, students and the public through seminars and workshops will form an integral part of the project.
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
CEP - další vedlejší obor
EB - Genetika a molekulární biologie
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
10603 - Genetics and heredity (medical genetics to be 3)<br>10604 - Reproductive biology (medical aspects to be 3)<br>10605 - Developmental biology<br>10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>21101 - Food and beverages<br>30101 - Human genetics<br>40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)<br>40202 - Pets
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
V projetu bylo plánováno 13 výsledků, které byly také naplněny a vytvořeny některé výstupy navíc. Jedná se velmi přínosné řešení projektu.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 4. 2015
Ukončení řešení
31. 12. 2018
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
12. 4. 2018
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP19-MZE-QJ-U/01:1
Datum dodání záznamu
25. 6. 2019
Finance
Celkové uznané náklady
13 340 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
12 602 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
738 tis. Kč