Využití potenciálu různých metabolitů divokých kmenů bakterií mléčného kvašení a kvasinek k potlačení výskytu nežádoucích fungálních kontaminantů a prodloužení trvanlivosti mléčných a pekařských výrobků.
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Program aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017 - 2025, ZEMĚ
Veřejná soutěž
VaV pro Ministerstvo zemědělství II 3 (SMZE2019MZE01)
Hlavní účastníci
Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
556-2018-14152
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Utilization of various metabolites of wild strains of lactic acid bacteria and yeasts to suppress the occurrence of undesirable fungal contaminants and to prolong the shelf life of dairy and bakery products.
Anotace anglicky
The aim of the project is to detect the diversity of spoilage fungi and yeasts in dairy and bakery products . The taxonomic classification of fungal isolates will be determined by using molecular methods. The quantification of contaminating fungal DNA including mycotoxin producers will be evaluated by qPCR methods.The screening of microbial producers will be aimed to antifungal compounds with an inhibitory effect on growth and spread of the spoilage fungi and yeast in food. The antifungal effect will be verified in different food matrices. The compatibility of antifungal strains and dairy and sourdough starter cultures will be determined. The method for selective determination of L. plantarum will be established. Based on laboratory and pilot plant test, the new recipes will be proposed.
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
OECD FORD - hlavní obor
21101 - Food and beverages
OECD FORD - vedlejší obor
10609 - Biochemical research methods
OECD FORD - další vedlejší obor
10606 - Microbiology
CEP - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
CE - Biochemie<br>EB - Genetika a molekulární biologie<br>EE - Mikrobiologie, virologie<br>GM - Potravinářství
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Během pěti let řešení projektu došlo k naplnění všech cílů, aktivit i plánovaných výstupů projektu. Nutno ocenit obrovský rozsah práce a schopnost řešitelského týmu odborně vytěžit a maximalizovat získané poznatky do co největšího počtu užitečných výstupů. Řešení projektu přispělo k rozšíření poznání v oblastech potravinářské mikrobiologie a vztahů mezi mikroorganismy, rozšířilo možnosti biologické konzervace a ochrany potravin, ukázalo možnost aplikace protektivních mikrobiologických agens do mlékárenské a pekařské technologie. Velmi účelné se ukázalo využití analytických instrumentálních, molekulárně-biologických a proteomických metod při charakterizaci bakterií mléčného kvašení a identifikaci kontaminantů jako jsou vláknité askomycety a kvasinky.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2019
Ukončení řešení
31. 12. 2023
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
20. 3. 2023
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP24-MZE-QK-U
Datum dodání záznamu
20. 6. 2024
Finance
Celkové uznané náklady
17 647 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
17 647 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč