Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
QK1910036

Využití potenciálu různých metabolitů divokých kmenů bakterií mléčného kvašení a kvasinek k potlačení výskytu nežádoucích fungálních kontaminantů a prodloužení trvanlivosti mléčných a pekařských výrobků.

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo zemědělství

  • Program

    Program aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017 - 2025, ZEMĚ

  • Veřejná soutěž

    VaV pro Ministerstvo zemědělství II 3 (SMZE2019MZE01)

  • Hlavní účastníci

    Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    556-2018-14152

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Utilization of various metabolites of wild strains of lactic acid bacteria and yeasts to suppress the occurrence of undesirable fungal contaminants and to prolong the shelf life of dairy and bakery products.

  • Anotace anglicky

    The aim of the project is to detect the diversity of spoilage fungi and yeasts in dairy and bakery products . The taxonomic classification of fungal isolates will be determined by using molecular methods. The quantification of contaminating fungal DNA including mycotoxin producers will be evaluated by qPCR methods.The screening of microbial producers will be aimed to antifungal compounds with an inhibitory effect on growth and spread of the spoilage fungi and yeast in food. The antifungal effect will be verified in different food matrices. The compatibility of antifungal strains and dairy and sourdough starter cultures will be determined. The method for selective determination of L. plantarum will be established. Based on laboratory and pilot plant test, the new recipes will be proposed.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    AP - Aplikovaný výzkum

  • OECD FORD - hlavní obor

    21101 - Food and beverages

  • OECD FORD - vedlejší obor

    10609 - Biochemical research methods

  • OECD FORD - další vedlejší obor

    10606 - Microbiology

  • CEP - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    CE - Biochemie<br>EB - Genetika a molekulární biologie<br>EE - Mikrobiologie, virologie<br>GM - Potravinářství

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2019

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2023

  • Poslední stav řešení

    K - Končící víceletý projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    11. 4. 2022

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP23-MZE-QK-R

  • Datum dodání záznamu

    15. 2. 2023

Finance

  • Celkové uznané náklady

    17 647 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    17 647 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč