Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
TQ15000382

Vývoj technologií pro zajištění kvality potravin a analýzu rizik zkřížených reaktivit u zdrojů živočišných bílkovin

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Technologická agentura ČR

  • Program

    Program na podporu aplikovaného výzkumu a inovací SIGMA

  • Veřejná soutěž

    STA02025TQ150

  • Hlavní účastníci

    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    TQ15000382 - Smlouva o poskytnutí podpory

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Development of technologies for food quality assurance and risk analysis of cross-reactivity in animal protein sources

  • Anotace anglicky

    The project aim is developing and commercializing reliable detect. tool/s for effective and demanded monitoring of allergens and admixtures of insect origin and other animal species, e.g. fish and crustaceans, in food, thereby enabling not only controlling marketed products (e.g. insect flour found in pasta, biscuits), but primarily warning consumers about related allergens on time. Methods as PCR, LAMP, biochip techn. will be applied as well as spec. markers determined, i.e. based on DNA and RNA (spec. nucleotide sequences). Moreover, epitope regions will be analysed and the risk of cross-reactivity evaluated, thus assuring reliable detection. and identification of animal admixtures and origin, and project aims leading to the development of a tool for food safety and quality control.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    AP - Aplikovaný výzkum

  • OECD FORD - hlavní obor

    21101 - Food and beverages

  • OECD FORD - vedlejší obor

    30225 - Allergy

  • OECD FORD - další vedlejší obor

    30501 - Forensic science

  • CEP - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    FP - Ostatní lékařské obory<br>GM - Potravinářství

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2025

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2026

  • Poslední stav řešení

    Z - Začínající víceletý projekt

  • Poslední uvolnění podpory

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP25-TA0-TQ-R

  • Datum dodání záznamu

    13. 1. 2025

Finance

  • Celkové uznané náklady

    4 986 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    4 238 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    748 tis. Kč