Vodní aktivita a její využití v lesním semenářství
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00020702%3A_____%2F19%3AN0000018" target="_blank" >RIV/00020702:_____/19:N0000018 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vulhm.cz/files/uploads/2019/08/563-1.pdf" target="_blank" >https://www.vulhm.cz/files/uploads/2019/08/563-1.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vodní aktivita a její využití v lesním semenářství
Popis výsledku v původním jazyce
Měření vodní aktivity je nedestruktivní metodou zjišťování vodního potenciálu semen. Vodní aktivitu lze chápat jako ekvivalent k rovnovážné relativní vlhkosti a lze z ní odvodit obsah vody. Stanovení obsahu vody je kvantitativní metoda, zatímco vodní aktivita poskytuje kvalitativní informaci o stavu vodní bilance v semeni. Potenciál měření vodní aktivity v lesním semenářství České republiky je při monitoringu vodní bilance v semeni během sušení či určení skladovatelnosti semenného oddílu. Metodu lze využít při kontrole stavu dlouhodobě skladovaných semen s možností včasné detekce možné degradace skladovaného materiálu. Jedná se o rychlou metodu s jednoduchou metodikou vyžadující krátký praktický nácvik s použitím jednoduchého zařízení. Měření vodní aktivity je metodou méně náročnou na čas i energii, tedy i finančně výhodnější oproti vážkové metodě zjišťování obsahu vody.
Název v anglickém jazyce
Application of water activity in forest seeds management
Popis výsledku anglicky
This paper focuses on water activity and its potential application in forestry tree seed management, such as seed moisture control during drying and storage. Moisture content in seeds is crucial to long-term survival of stored seeds, as it affects the rate of metabolic and deteriorative reactions. Therefore, understanding of the relationship between the storage temperature, relative humidity and seed water content is essential for developing optimal seed storage protocols. Water activity (aw) measurement is a concept developed and mainly used in food-processing (food-safety). Water activity illustrates the energy status of water and consequently its degree of availability and mobility in biological materials. Water activity provides data about availability of water for fungi, yeasts and hydrolytic reactions influencing successful seed storage. Measurement of water activity is a non-destructive, rapid method for detecting moisture of seeds, seed lots can be tested regularly without spoilage and information collected is reliable. Water sorption isotherm describes the relationship between water activity and the seed moisture content at a given temperature.
Klasifikace
Druh
J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS
CEP obor
—
OECD FORD obor
40102 - Forestry
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1520299" target="_blank" >QJ1520299: Uplatnění douglasky tisolisté v lesním hospodářství ČR</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zprávy lesnického výzkumu
ISSN
0322-9688
e-ISSN
1805-9872
Svazek periodika
64
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
111-115
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85076026348