Vliv teploty na změny vlhkosti a vodní aktivitu v průběhu skladování čokolády
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002896" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002896 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv teploty na změny vlhkosti a vodní aktivitu v průběhu skladování čokolády
Popis výsledku v původním jazyce
V této práci byly stanoveny hodnoty vodní aktivity a vlhkosti u vzorků čokolády Kofila. Byly sledovány změny vodní aktivity v závislosti na teplotě, v průběhu skladování a změny vlhkosti. Vodní aktivita vyjadřuje přítomnost vody v potravině. Tato voda jeosmoticky dostupná a využitelná mikroorganismy. Aktivita vody se označuje zkratkou aw. Čím je aw vyšší, tím lépe se mohou mikroorganismy rozmnožovat a tak poškozovat potravinu. Vodní aktivita popisuje energetické stavy vody v potravinách a tím i její dostupnost, aby mohla působit jako rozpouštědlo a mohla se podílet na chemických a biochemických reakcích.
Název v anglickém jazyce
Effect of temperature on changes in humidity and water activity during storage of chocolate
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to determine the value of water activity and moisture content in the samples of chocolate Kofila. Changes were observed in water activities, depending on the temperature during storage and humidity changes. Water activity reflects the presence of water in food. This water is osmotically available and can be used by microorganisms. Water activity is known in abbreviation as aw. Higher is the aw, the better microorganisms can reproduce and cause damage to the food. Water activitydescribes the energy levels of water in food and thus its availability to act as a solvent and able to participate in chemical and biochemical reactions.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník prednášok a posterov Hygiena alimentorum XXXI.
ISBN
978-80-8077-186-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Název nakladatele
Univerzita veterinárného lekárstva Košice
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Štrbské Pleso, Slovenská republika
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—