Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sledování vodní aktivity a vlhkosti játrových paštik a šunek při různých skladovacích teplotách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002894" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002894 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sledování vodní aktivity a vlhkosti játrových paštik a šunek při různých skladovacích teplotách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tato práce se zaměřila na stanovení hodnot vodní aktivity a vlhkosti u vzorků játrových paštik a šunek. Byly sledovány změny vodní aktivity v závislosti na teplotě, v průběhu skladování a změny vlhkosti. Vodní aktivita vyjadřuje přítomnost vody v potravině. Tato voda je osmoticky dostupná a využitelná mikroorganismy. Čím je aktivita vody vyšší, tím lépe se mohou mikroorganismy rozmnožovat a tak poškozovat potravinu.Aktivita vody ve velké míře ovlivňuje i organoleptické vlastnosti a trvanlivost potravin,reakce, které probíhají při zpracování a skladování potravin a odolnost vůči mikro-organismům.

  • Název v anglickém jazyce

    Moisture content and water activity changes of liver pate and ham during storage in the temperature range of 8, 15 and 25°C

  • Popis výsledku anglicky

    The study presents determining the values of water activity and humidity in the sample liver pate and ham. Changes were observed water activities, depending on the temperature during storage and humidity changes. Water activity reflects the presence of water in food. This water is osmotically available and usable by microorganisms. The water activity is higher, the better the microorganisms can duplicate and cause damage to food. Water activity largely affect the organoleptic characteristics and shelf life of foods, reactions that occur during processing and storage of food, and resistance against microorganisms.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XII. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí

  • ISBN

    978-80-7305-104-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku