Sledování vodní aktivity a vlhkosti játrových paštik a šunek při různých skladovacích teplotách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002894" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002894 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sledování vodní aktivity a vlhkosti játrových paštik a šunek při různých skladovacích teplotách
Popis výsledku v původním jazyce
Tato práce se zaměřila na stanovení hodnot vodní aktivity a vlhkosti u vzorků játrových paštik a šunek. Byly sledovány změny vodní aktivity v závislosti na teplotě, v průběhu skladování a změny vlhkosti. Vodní aktivita vyjadřuje přítomnost vody v potravině. Tato voda je osmoticky dostupná a využitelná mikroorganismy. Čím je aktivita vody vyšší, tím lépe se mohou mikroorganismy rozmnožovat a tak poškozovat potravinu.Aktivita vody ve velké míře ovlivňuje i organoleptické vlastnosti a trvanlivost potravin,reakce, které probíhají při zpracování a skladování potravin a odolnost vůči mikro-organismům.
Název v anglickém jazyce
Moisture content and water activity changes of liver pate and ham during storage in the temperature range of 8, 15 and 25°C
Popis výsledku anglicky
The study presents determining the values of water activity and humidity in the sample liver pate and ham. Changes were observed water activities, depending on the temperature during storage and humidity changes. Water activity reflects the presence of water in food. This water is osmotically available and usable by microorganisms. The water activity is higher, the better the microorganisms can duplicate and cause damage to food. Water activity largely affect the organoleptic characteristics and shelf life of foods, reactions that occur during processing and storage of food, and resistance against microorganisms.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XII. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-104-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—