Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Metodika pěstování pšenice dvouzrnky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F08%3A00000429" target="_blank" >RIV/00027006:_____/08:00000429 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Metodika pěstování pšenice dvouzrnky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Dvouzrnka je po pšenici seté, tvrdé a špaldě dalším hospodářsky využívaným druhem pšenice. Přes její historický význam je současné rozšíření velmi omezené, a proto také chybí přehled zásad pro její pěstování. Předložená metodika vychází z vlastností a znaků, především těch, které ji odlišují od ostatních druhů pšenice, a navrhuje pěstitelská opatření. K významným vlastnostem dvouzrnky patří například značně vysoká odolnost k některým houbovým chorobám, která ji zvýhodňuje při ekologickém způsobu pěstování. Pluchaté zrno vyžaduje speciální postup loupání. Vysoká kvalita zrna, především vysoký obsah bílkovin, předurčují pšenici dvouzrnku k využití při přípravě pokrmů zdravé výživy v bio-kvalitě.

  • Název v anglickém jazyce

    Methods for growing of emmer wheat

  • Popis výsledku anglicky

    Emmer is after bread, durum and splelt wheat further species of wheat used for economic purposes. In spite of its historical role, present distribution of emmer is very limited. That is why there still miss a survey of recommendations how to grow it. Submitted methodology results from properties and characters of emmer, first of all from such traits that are different from other wheat species, and recommends measurements for its cultivation. Among important properties of emmer belongs e.g. considerablyhigh resistance to some fungal diseases, which make it advantageous in organic system of growing. Hulled grain requires procedure of peeling. High grain quality, first of all high protein content, predetermines emmer wheat for preparation of healthy dishes in bio quality.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    3121/09

  • Číslo předpisu

  • Technické parametry

    Metodika byla schválena MZe ČR pod č.j. 47822/2008-18020 ISBN: 978-80-7427-001-7

  • Ekonomické parametry

    Posláním metodiky je rozšířit pěstování pšenice dvouzrnky, především v ekologických systémech zemědělství a obohatit trh o produkty zdravé výživy. Ekonomické parametry bude možné vyhodnotit po 5 létech.

  • Označení certifikačního orgánu

    Ministerstvo zemědělství ČR

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku