Emmer wheat using and growing in the Czech Republic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F10%3A00001413" target="_blank" >RIV/00027006:_____/10:00001413 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Emmer wheat using and growing in the Czech Republic
Popis výsledku v původním jazyce
The paper analyzes the problem of growing possibilities of emmer and its suitability for cultivation in organic farming. In the Czech Republic it is grown only a few farms, but in Austria is more popular now. Possible candidates for the cultivation of emmer have several options about where to obtain a suitable variety. The best option appears to be the choice of legally protected variety Rudico. Another option would be to obtain seed from abroad or multiplication of seed of its own genetic resources. Among important properties of emmer belongs e.g. considerably high resistance to some fungal diseases, which make it advantageous in organic system of growing. Hulled grain requires procedure of peeling. High grain quality, first of all high protein content, predetermines emmer wheat for preparation of healthy dishes in bio quality. The grains are suitable for the production of unyeasted products because of their specific quality. It may be used for the production of healthy regional food
Název v anglickém jazyce
Emmer wheat using and growing in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
The paper analyzes the problem of growing possibilities of emmer and its suitability for cultivation in organic farming. In the Czech Republic it is grown only a few farms, but in Austria is more popular now. Possible candidates for the cultivation of emmer have several options about where to obtain a suitable variety. The best option appears to be the choice of legally protected variety Rudico. Another option would be to obtain seed from abroad or multiplication of seed of its own genetic resources. Among important properties of emmer belongs e.g. considerably high resistance to some fungal diseases, which make it advantageous in organic system of growing. Hulled grain requires procedure of peeling. High grain quality, first of all high protein content, predetermines emmer wheat for preparation of healthy dishes in bio quality. The grains are suitable for the production of unyeasted products because of their specific quality. It may be used for the production of healthy regional food
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Lucrari stiintifice
ISSN
1454-7414
e-ISSN
—
Svazek periodika
53
Číslo periodika v rámci svazku
zima
Stát vydavatele periodika
RO - Rumunsko
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—