Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využitelnost vybraných materiálů pluchatých pšenic jako zdrojů amyláz

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F09%3A00000849" target="_blank" >RIV/00027006:_____/09:00000849 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využitelnost vybraných materiálů pluchatých pšenic jako zdrojů amyláz

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vybrané pluchaté pšenice ? pšenice jednozrnka a dvouzrnka, byly po dva roky hodnoceny standardními metodami hodnocení ječného sladu. Z dosaţených výsledků vyplynuly následující rozdíly: zrno odrůd pluchaté pšenice měly niţší klíčivost a vyšší obsah bílkovin. Tyto parametry omezují sladařské vyuţití a nepříznivě ovlivňují jakost připraveného sladu. Ve srovnání s kontrolními odrůdami ječmene vykazovaly odrůdy pšenice dvouzrnky vyšší aktivitu ?-amylázy. Této vlastnosti, vyšší enzymatické síle pšenice dvouzrnky, by se mohlo vyuţít jako nosiče amylolytické aktivity.

  • Název v anglickém jazyce

    Usability of selected hulled wheat species as a amylases source

  • Popis výsledku anglicky

    Selected hulled wheat species? emmer and einkorn were evaluated during two years by standard methods for evaluating of barley malt. From the results, it is clear that hulled wheat species had higher protein content and lower germinative capacity than control barley varieties. These features delimit hulled wheat malt for malting and unfavourably affect quality of malt. On the other side, emmer wheat possesses higher beta-amylases activity in comparison to barley. It predicts this wheat for its utilization as carrier of amylolytic enzymes.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QG60130" target="_blank" >QG60130: Minoritní plodiny pro specifické využití v potravinářství</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    57

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12-CD Brno

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus