Mixolab as a new rheological system for prediction of bread making quality of wheat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F10%3A00001173" target="_blank" >RIV/00027006:_____/10:00001173 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Mixolab as a new rheological system for prediction of bread making quality of wheat
Popis výsledku v původním jazyce
Mixolab is the only device enabling a complete characterization of the flour in a single test on the same device. The aim of our work was to evaluate rheological propeties of 27 wheat flour samples with baking quality affected by different level of Fusarium spp. infestation, indicated by different concentration of mycotoxin deoxynivalenol (DON) and to determine correlations between the mixolab characteristics and other quality parameters of the wheat flour and grain (farinograph, bread volume, Zeleny sedimentation, falling number, crude protein content and wet gluten content in grain dry matter). Mixolab very sensitively distinguished samples with different Fusarium spp. infestation. High correlations between the DON content and main characteristics ofmixolab curve were found.
Název v anglickém jazyce
Mixolab as a new rheological system for prediction of bread making quality of wheat
Popis výsledku anglicky
Mixolab is the only device enabling a complete characterization of the flour in a single test on the same device. The aim of our work was to evaluate rheological propeties of 27 wheat flour samples with baking quality affected by different level of Fusarium spp. infestation, indicated by different concentration of mycotoxin deoxynivalenol (DON) and to determine correlations between the mixolab characteristics and other quality parameters of the wheat flour and grain (farinograph, bread volume, Zeleny sedimentation, falling number, crude protein content and wet gluten content in grain dry matter). Mixolab very sensitively distinguished samples with different Fusarium spp. infestation. High correlations between the DON content and main characteristics ofmixolab curve were found.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B08049" target="_blank" >2B08049: Volné a vázané formy fusariových mykotoxinů v cereáliích a produktech zpracovatelských technologií, strategie kontroly a možnosti minimalizace.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceedings of the 5th international congress Flour-bread ´09
ISBN
978-953-7005-21-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Název nakladatele
Faculty of food technology Osijek, University of osijek, Croatia
Místo vydání
Osijek, Croatia
Místo konání akce
Opatija
Datum konání akce
1. 1. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—