The effect of wheat grain amylase activity on selected quality characteristics
Popis výsledku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The effect of wheat grain amylase activity on selected quality characteristics
Popis výsledku v původním jazyce
High-protein HMW-glu lines vere derived from European wheat landraces and obsolete cultivars of different origin. Amylolytic activity indicator falling number has been mesured, as well as other amylographic characteristics and quality indicators : alveographic ratio P/L and energy, farinographic water absorption capacity, volume, width and height of the bread (baking test), and grain hardness. Field trials were carried out in 2010 on two locations differing in climate and soil conditions. Damage of starch grains by ?-amylase could be seen on very low falling number values (62-150 s). The expected low loaf volume values at high amylase activity were not proved. Loaf volume values in high-protein lines were in average by 40 ml higher than in flour samples where the starch was damaged by ?-amylase activity. No significant correlation was found between ?-amylase activity and loaf volume. However, starch damage significantly extended the width of bakery products and decreased the alveograph
Název v anglickém jazyce
The effect of wheat grain amylase activity on selected quality characteristics
Popis výsledku anglicky
High-protein HMW-glu lines vere derived from European wheat landraces and obsolete cultivars of different origin. Amylolytic activity indicator falling number has been mesured, as well as other amylographic characteristics and quality indicators : alveographic ratio P/L and energy, farinographic water absorption capacity, volume, width and height of the bread (baking test), and grain hardness. Field trials were carried out in 2010 on two locations differing in climate and soil conditions. Damage of starch grains by ?-amylase could be seen on very low falling number values (62-150 s). The expected low loaf volume values at high amylase activity were not proved. Loaf volume values in high-protein lines were in average by 40 ml higher than in flour samples where the starch was damaged by ?-amylase activity. No significant correlation was found between ?-amylase activity and loaf volume. However, starch damage significantly extended the width of bakery products and decreased the alveograph
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
QH91184: Metody a materiály pro šlechtění a hodnocení pšenice na specifickou kvalitu produkce
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
7th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience
ISBN
978-80-86238-90-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
94-95
Název nakladatele
Czech Chemical Society
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Prague
Datum konání akce
1. 1. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—
Druh výsledku
D - Stať ve sborníku
CEP
GM - Potravinářství
Rok uplatnění
2011